Ferstapen misli samo na rekorde

Dvostruki uzastopni šampion u Formuli 1 bi već u septembru mogao da stigne do nove titule

2168 pregleda 0 komentar(a)
Dominacija: Maks Ferstapen, Foto: Reuters
Dominacija: Maks Ferstapen, Foto: Reuters

Dominacija Red Bula u Formuli 1 čini da se ne postavlja pitanje da li će Maks Ferstapen treću godinu zaredom osvojiti titulu prvaka svijeta, već je jedina dilema kada će to da uradi.

Prošlo je 12 trka u sezoni, ostalo ih je još 10, ali niko ni ne pomišlja da Holanđanin može da bude ugrožen nakon što do sada nije slavio samo u dva vikenda u sezoni. Tada je najbolji bio njegov timski kolega Serhio Peres.

Maks je pobjeđivao u Bahreinu, Australiji, Majamiju, Monaku, Španiji, Kanadi, Austriji, Velikoj Britaniji, Mađarskoj i Belgiji. Peres je, s druge strane, bio prvi u Saudijskoj Arabiji i Azerbejdžanu.

- Teško je od tih 10 trka izdvojiti jednu, bilo je mnogo sjajnih izdanja. Ali, ako moram da kažem gdje sam najviše uživao u pobjedi - neka bude da se to dogodilo u Majamiju - rekao je Ferstapen.

Pomenuta trka je vožena 7. maja i bila je peta u sezoni. Prije nje su Ferstapen i Peres imali po dva trijumfa, pa se u tom momentu možda vjerovalo da bi Meksikanac mogao da bude i kandidat za titulu. Ipak, prva zvijezda tima je postavila stvari na svoje mjesto - dominirao je u Majamiju, a nakon te trke vezao još sedam trijumfa. Posljednji u nizu prošlog vikenda u Belgiji, na stazi Spa Frankošamp.

- Imao sam teške kvalifikacije u Majamiju, nije sve bilo idealno. A onda sam pobijedio. Da, ta trka je bila prava u pravom momentu - dodao je Ferstapen, koji je na Floridi slavio ispred timskog kolege.

Ferstapen trenutno ima 314 bodova, 125 više od Peresa koji odavno ne predstavlja prijetnju. Daleko iza su Fernando Alonso (149) i Luis Hamilton sa 148 bodova...

U šampionatu Formule 1 je pauza sve do 27. avgusta kada je na programu Velika nagrada Holandije. Maks bi titulu mogao da proslavi najranije 24. septembra u Japanu, pod uslovom da prije toga prođe prvi kroz cilj u Holandiji, Italiji i Singapuru. Holanđanin je prošle sezone upravo u Japanu stavio tačku na borbu za titulu...

Ferstapen odavno pomjera granice. Tako je 2016. sa 18 godina postao najmlađi vozač koji je pobijedio u trci Formule 1, a ako slavi na domaćem tlu za nešto više od tri sedmice izjednačiće učinak Sebastijana Fetela iz 2013. sa devet uzastopnih trijumfa.

Maksov rekord je 15 pobjeda u sezoni, sve miriše na to da će ga oboriti ove sezone. Do sada se radovao 45 puta u F1 i peti je na vječnoj listi - iza Alana Prosta (51), Fetela (53), Mihaela Šumahera (91) i Hamiltona (103).

Bonus video: