Sport i depresija: Rubio kao Bajls, Osaka, Felps...

Najkorisniji igrač prethodnog planetarnog šampionata napustio reprezentaciju Španije 20 dana pred početak Mundobasketa, kako bi se “pozabavio mentalnim zdravljem”

15888 pregleda 9 komentar(a)
Foto: fiba
Foto: fiba

Spolja sve djeluje kao bajka - milioni obožavalaca, pregršt miliona dolara, eura, funti ili čega god na računima, uspjesi, velike pobjede, trofeji...

Ali, sve to ima svoju cijenu, koju pojedini sportisti preskupo plate. Neki, poput Rafaela Nadala, testiraju tijelo do krajnjih granica i sve više pate kako godine idu, a neki popuste pod velikim pritiskom.

Posljednji u nizu je Riki Rubio, koji je objavio da prekida karijeru zbog psihičkih problema.

“Odlučio sam da prekinem sve profesionalne aktivnosti kako bih se pozabavio mentalnim zdravljem. Želim da se zahvalim Košarkaškom savezu Španije na podršci i razumijevanju ove odluke, nadimak tima Familija sada ima najviše smisla. Hvala vam. Zamolio bih da se moja privatnost poštuje, kako bih se suočio sa ovim momentima i dao vam više informacija kada bude došlo vrijeme”, saopštio je Rubio.

Iako u oktobru slavi 33. rođendan, plejmejker iz El Masnoua je skoro 18 godina na najvećoj sceni. Za Huventud je debitovao u sezoni 2005/2006. i postao najmlađi igrač u istoriji ACB lige sa 14 godina i 11 mjeseci, a u prvoj sezoni u Barseloni (2009/2010) je osvojio Evroligu. Od 2011. godine je u NBA, a nedavno je demantovao informaciju “Mundo deportiva” da će se 2024. vratiti u Barselonu.

14 godina i 11 mjeseci imao je Riki Rubio kada je debitovao u ACB ligi u dresu Huventuda i postao najmlađi košarkaš u istoriji španskog šampionata

Španska reprezentacija je ostala bez jednog od glavnih igrača, MVP-a Mundobasketa 2019, a ranije je nastup zbog povrede otkazao i jedan od heroja zlata na Evropskom prvenstvu Lorenzo Braun.

Rubio se osjećao loše od ponedjeljka, što je odmah saopštio ljudima iz Saveza i imao je njihovu potpunu podršku. Napustio je pripreme zajedno sa fizioterapeutom Hose Marijom Sanćesom, a bilo je jasno da se nešto dešava u petak, kada se nije pojavio u madridskom “Vizink centru” na utakmici sa Venecuelom. Taj duel nisu igrali ni Rudi Fernandes, Vili Ernangomes, Serhio Ljulj i Aleks Abrines, ali su oni sjedjeli pored klupe.

Nije Rubio prvi sportista koji je pauzirao zbog mentalnih problema. Godinama se pričalo da najtrofejniji olimpijac svih vremena, Majkl Felps, ima probleme, a tek je 2015. u intrevjuu za “Sports ilustrejtid” priznao da se bori sa depresijom i anksioznosti, što je i dovelo i do opijanja, zbog čega je i hapšen.

Ni najbolja gimnastičarka svijeta Simon Bajls nije izdržala, već je usred Olimpijskih igara u Tokiju napustila takmičenje i poručila da “osjeća svu težinu svijeta na svojim ramenima”. Omalena Amerikanka pauzira skoro dvije godine, a prije nekoliko dana je najavila povratak.

I grend slem šampionka Naomi Osaka je više puta odlazila na pauze zbog depresije, sa kojom su se borili i Andres Inijesta, Kevin Lav, Abrines, Jan Torp, Kejleb Dresel, Adam Peti...

U februaru je i jedan od najboljih rukometaša svijeta, Mikel Hansen, uzeo pauzu, jer više nije mogao da se nosi sa stresom koji donosi profesionalni sport, ali se pojavio na pripremama danskog Olborga za novu sezonu.

Bonus video: