To je ljepota atletike: Kenedi i Mur kao Tamberi i Baršim

Jedna discplina dva šampiona - kad veliki sportisti podijele zlato

4261 pregleda 3 komentar(a)
Kejti Mun i Nina Kenedi nakon što su odlučile da podijele zlato, Foto: Reuters
Kejti Mun i Nina Kenedi nakon što su odlučile da podijele zlato, Foto: Reuters

Sport je često mnogo više od takmičenja, neke njegove priče duže žive od rezultata na kraju... Jednu takvu priču prije dvije godine u Tokiju pokrenuli su Mutaz Baršim i Đanmarko Tamberi, a nastavile Nina Kenedi i Kejti Mun ovog ljeta u Budimpešti.

Skok uvis, Olimpijske igre i odluka o zlatnoj medalji... Baršim i Tamberi imali su identičan broj usješnih skokova i rušenja, sudija je tada na Olimpijskom stadionu u Tokiju dvojici takmičara saopštio da će skakati na nižim visinama dok planeta ne dobije novog olimpijskog prvaka.

Baršim je tada imao bolju ideju: Šta kažete na dva zlata? Sudija je klimnuo glavom, a Tamberi "ludo" srećan potrčao u zagrljaj svom rivalu, velikom prijatelju i u tom trenutku vjerovatno momku koji bi bio favorit i da sam osvoji zlatnu medalju.

"Đanmarko je uradio isto što i ja, pa znam da je zaslužio to zlato. Ovo je više od sporta - ovo je poruka koju prenosimo mladim generacijama", poručio je tada Baršim.

Trebalo je da prođu samo dvije godine da se ista priča ponovi, a ovog puta veliki gest napravile su dame u skoku motkom.

Kejti Mun iz Sjedinjenih Američkih Država i Nina Kenedi iz Australije na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti preskočile su 4,9 metara i imale isti broj pokušaja.

Mun je kroz karijeru letjela i preko te visine, za Kenedi je to bio uspjeh karijere, a onda kada je borba za zlato trebalo da se nastavi, Amerikanka se nasmijala i predložila da se medalje podijele.

"Mislila sam da ona ne želi da dijelimo zlato, ali onda sam je pogledala i čula kako kaže: Hej, želiš li da podijelimo ovo", ispričala je Kenedi.

Mun je u Budimpeštu stigla kao aktuelna svjetska i olimpijska šampionka.

"Zaista je nevjerovatno dijeliti zlatnu medalju sa jednom Kejti Mun", dodala je Kenedi.

Ovim gestom bila je oduševljena i Džesika Enis-Hil, nekadašnja atletičarka, a sada komentatorka na BBC-u.

"To je tako lijepo, to pokazuje kakav je sport atletika".

Nekadašnja olimpijska šampionka u sedmoju na kraju se našalila.

"Da sam ja bila u ovoj situaciji željela bih medalju samo za sebe".

Bonus video: