Tedoglu u posljednjem skoku osvojio jedino zlato koje mu je falilo, Lajls se igrao poslije sudara

Grk u skoku udalj slavio ispred trojice atletičara sa Jamajke, ali su toj zemlji zlatne medalje Denijel Vilijams na 100 metara sa preponama i Antonio Votson na 400. Femke Bol superiorna na 400 sa preponama, dan obilježio sudar električnih vozila

9422 pregleda 1 komentar(a)
Olimpijski, dvostruki evropski, od večeras i svjetski šampion: Miltijadis Tedoglu, Foto: Reuters/Kai Pfaffenbach
Olimpijski, dvostruki evropski, od večeras i svjetski šampion: Miltijadis Tedoglu, Foto: Reuters/Kai Pfaffenbach

Peti dan Svjetskog prvenstva u atletici u Budimpešti pamtiće se dugo. I po rezultatima, ali i nesvakidašnjem sudaru elekričnih vozila, koja su dovodila učesnike polufinala na 200 metara na stadion.

Noć je obilježilo takmičenje u skoku udalj, u kojem je Miltijadis Tedoglu ugrabio jedino zlato koje mu je nedostajalo, a djelovalo je da će ga samo centimetar udaljiti od cilja.

Grk je, naime, u prvoj seriji skočio 8,50, koliko je u drugoj ostvario i Vejn Pinok. Ali, atletičar sa Jamajke je tada preuzeo vođstvo, jer je prvi put doskočio na 8,40 metara, a Tedoglu u trećoj na 8,39.

Sve do posljednje serije, Pinok je nekako odolijevao, ali je 25-godišnji Solunac u njoj doskočio na 8,52 metra. Pinoku je ostao posljedni pokušaj, ali je stao na 8,38, pa je slavlje Grka moglo da počne.

Bronzu je osvojio Pinokov sunarodnik Tadžej Gejl, koji je u posljednjem skoku sletio na 8,27 metra, koliko je imao i njegov zemljak Keri Mekliod. Odlučio je drugi skok po dužini - Gejl je imao 8,17, Mekliod 7,90.

Holanđanka Femke Bol je dominantno osvojila zlato na 400 metara sa preponama (51,70), ispred Šamir Litl iz SAD (52,80) i Rašel Klejton sa Jamajke (52,81).

Na 100 sa preponama, Denijel Vilijams sa Jamajke je iznenadila sve osvajanjem zlata (12,43), sa stotinkom prednosti nad Džasmin Kamačo-Kvin iz Portorika i tri nad Kendrom Herison iz SAD. Herison je u kvalifikacijama trčala 12,24, u polufinalu 12,32, ali je u najvažnijoj trci podbacila.

Zlato Jamajki je donio i Antonio Votson fenomenalnim finišom trke na 400 metara (44,22), ispred Britanca Metjua Hadson-Smita (44,31) i Amerikanca Kvinsija Hola (44,37), dok su u bacanju kladiva sve tri medalje otišle u Sjevernu Ameriku - slavila je Kanađanka Kemrin Rodžers (77,22), ispred Amerikanki Džejni Kasanavoid (76,36) i Dijane Prajs (75,41).

Mnogo pažnje izazvala su i polufinala na 200 metara u obje konkurencije, a pogotovo ono što se desilo atletičarima koji je trebalo da nastupe u prvoj od tri trke. Dva električna vozila su se sudarila ispred stadiona, a jedan atletičar je čak i ispao!

Najbrži je bio prvi favorit Noa Lajls, a u finalu će nastupiti devet atletičara, jer je Endrjuu Hadsonu upao dio pleksiglasa u oko i nije najbolje vidio. Nije ostvario vrijeme za završnu trku, ali su organizatori uvažili žalbu Atletske federacije Jamajke i omogućili mu da nastupi u finalu.

Bonus video: