Nema predaje, u napad na Holandiju

Odbojkaši Crne Gore prvi meč na Evropskom prvenstvu igraju danas (17 časova) u Skoplju sa selekcijom protiv koje su upisali jednu od najvećih pobjeda u istoriji, ali i težak poraz prije četiri godine

19555 pregleda 74 reakcija 13 komentar(a)
Odbojkaši Crne Gore na jučerašnjem treningu u Skoplju, Foto: oscg
Odbojkaši Crne Gore na jučerašnjem treningu u Skoplju, Foto: oscg

U sjenci bitaka na Mundobasketu protiču i evropska prvenstva u jednom od najpopularnijih kolektivnih sportova na Starom kontinentu - odbojci.

Kod žena se već stiglo do same završnice, u ponedjeljak su krenuli i muškarci, a danas svoj 11 meč na šampionatima Evrope igra Crna Gora. Izabranici Ivana Joksimovića prvu utakmicu u grupi C u Skoplju igraće danas (17 časova) protiv Holandije, selekcije protiv koje su “crveni” upisali jednu od najvećih i najiznenađujućih pobjeda u istoriji - 3:2 u “Morači” u maju 2014. godine, u kvalifikacijama za EP 2015.

Tada im to, ipak, nije pomoglo da se domognu prvog velikog takmičenja, jer je tim tadašnjeg selektora Slobodana Boškana šest dana kasnije u Zagrebu izgubio od “lala” 3:1 i praktično ostao bez šansi u grupi sa njima, Hrvatima i Rumunima...

Posljednji put Crna Gora i Holandija su se sastali na početku Eurovoleja 2019. u roterdamskom “Ahoju”, gdje su domaći prepustili svega 45 poena ekipi koju je vodio Veljko Bašić. I sada je tim koji predvodi jedan od najboljih korektora svijeta, Nimir Abdel-Aziz, apsolutni favorit, ali se u taboru Crne Gore nadaju da će pružiti jak otpor u dvorani “Boris Trajkovski”.

- Ta utakmica u Roterdamu je bilo naše prvo pojavljivanje na evropskim prvenstvima, bio je prisutan određeni pritisak kod igrača. Ne mogu da kažem da će meč u Skoplju biti sličan onom od prije četiri godine. Sigurno će biti određenog pritiska kod nas, jer igraće dosta mladih igrača, ali gledajući kako su radili na treninzina, kako prihvataju obaveze, kako stariji sve podnose i kakve instrukcije daju mlađima, mislim da će biti dosta interesantan odgovor - optimista je Joksimović.

Holandija je bila 10. u FIVB Ligi nacija i do samog kraja grupne faze u igri za fajnl-ejt, ali selektor “crvenih” smatra da tim Italijana Roberta Pjace nije savršen.

- Trebalo bi da probamo da iskoristimo mane koje imaju u igri. Naravno, niko nije savršen, pa ni oni. S druge strane, i mi moramo da budemo kadri da sve to iskoristimo, tako da je potrebno dosta kockica da se poklopi da bi utakmica bila neizvjesna. Očekujem da će biti takva, ali oni su apsolutni favoriti. Nemamo šta da izgubimo, tako da ćemo se boriti do posljednje lopte - naglasio je Joksimović.

Libera Milana Rovčanina očekuje težak zadatak.

- Svi znamo da je Holandija kvalitetna reprezentacija i sigurno da će biti teško, jer ima veoma dobre igrače. Ali, nismo došli da se predamo, već da se borimo i damo svoj maksimum, pa ćemo vidjeti za šta će to biti dovoljno. Za ovo smo radili mjesec i više, došao je period u kom bi trebalo da pokažemo ono što smo vježbali na pripremama. Nadam se da će sve proći u najboljem redu, da ćemo opravdati očekivanja kako selektora, tako i naša, i uspjeti da se plasiramo u drugi krug takmičenja, što nam je i cilj - naglasio je Rovčanin.

Najmlađi član reprezentacije, srednji bloker Jedinstva, 17-godišnji Nikola Đurović, posebno ističe dobar ambijent u ekipi kao preduslov za dobar rezultat.

- Nakon 45 dana priprema osjeća se napredak u ekipi. Zaista je odlična atmosfera i nadamo se najboljem. Očekuje nas prva utakmica protiv Holandije, nadam se da ćemo se pokazati u što boljem svjetlu. Oni su jedni od favorita u našoj grupi. Biće teško nadmetati se sa njima, ali nadamo se najboljem - optimista je Đurović.

Favorit grupe C je Poljska, selekcija koja je aktuelni svjetski vicešampion, osvajač Lige nacija i bronzana sa posljednjeg Eurovoleja, a Crna Gora bi trebalo da traži šansu protiv Sjeverne Makedonije, Danske i Češke.

Standings provided by Sofascore

Bonus video: