Povratak u realnost - odbojkaši nemoćni protiv Češke, ništa od osmine finala

Tim Ivana Joksimovića poražen od Češke 3:0 (25:18, 25:20, 25:15), pa će grupu C završiti na 5. mjestu. U srijedu oproštaj protiv vicešampiona svijeta, Poljske

48109 pregleda 57 reakcija 18 komentar(a)
Luka Babić na večerašnjoj utakmici, Foto: CEV
Luka Babić na večerašnjoj utakmici, Foto: CEV

Pred odlazak na Evropsko prvenstvo, odbojkaši Crne Gore su uglas najavljivali napad na dvije pobjede i osminu finala, selektor Ivan Joksimović bio još optimističniji i govorio o tri trijumfa, ali je realnost, ipak, drugačija - „crveni” su porazom od Češke, trećim maksimalnim u grupi C u Skoplju (po setovima 25:18, 25:20, 25:15) ostali i bez teoretske šanse da se domognu Barija, gdje će se igrati nokaut faza.

Objektivno, za ovu ekipu, koja je po imenima, iskustvu, a i kvalitetu značajno ispod one koja prije dvije godine nije osvojila ni set na Eurovoleju, tri boda osvojena protiv Danske su bila maksimum.

Šansa je, doduše, postojala i pred meč 2. kola sa Sjevernom Makedonijom, ali je nestala pred vatrenim domaćim navijačima i razigranim izabranicima Joška Milenkoskog...

U duel sa Češkom, Crna Gora je ušla sa željom da pobjedom 3:0 ili 3:1 napravi ključni korak ka Bariju. Već poslije nekoliko minuta je bilo jasno da je to praktično nemoguća misija - prijem servisa je bio očajan, posljedica toga je bio i loš napad, pa je Joksimović brzo morao da traži tajm-aut, jer je rival poveo 8:2.

„Crveni” su nekoliko puta prišli na minus tri, ali to je bilo sve. Češka je rutinski sačuvala prednost i poslije 25 minuta povela 1:0.

Početak drugog dijela igre je bio bolji, Marko Bojić i drugovi su nekoliko puta bili na plus dva (posljednji na 10:8), ali je Češka sa tri vezana poena otišla na 19:16, a onda u finišu dodatno pojačala ritam za 25:20...

Tokom 10-minutne pauze, koja je uvedena od ovog Eurovoleja nakon 2. seta, Joksimović je u izjavi za TV poručio da vjeruje da će njegov tim poboljšati prijem i bolje rješavati kontre.

U tim trenucima je i pobjeda 3:2 odgovarala, pa da se čeka pomoć Makedonaca u duelu sa Češkom u posljednjem kolu, ali su nade prebrzo raspršene.

Lukaš Vašina je stao na servis liniju i sa dva asa i jednim taktičkim prvim udarcem iznenadio momke u crnim dresovima, donio svom timu plus pet (11:6), pa je bilo jasno ko će pobijediti.

Probao je Joksimović ubacivanjem Aleksandra Minića umjesto Đorđa Jovovića i Jovana Delića umjesto Marka Bojića da makar uspori pad, ali je razlika samo rasla i rekordnu dostigla kada je Vašina opet stao na servis liniju i sa 19:12 povisio na 24:12...

Bojić je osvojio 11 poena, Ivan Zvicer osam, Luka Babić sedam, Minić pet, Jovović i Rastko Milenković po tri, a Blažo Milić i 17-godišnji Nikola Đurović po jedan.

Čehe su predvodili Jan Galabov sa 18 i Vašina sa 15, od čega su pet bili asovi.

Crna Gora šampionat završava u srijedu utakmicom protiv aktuelnog vicešampiona svijeta, Poljske.

Bonus video: