Doping skandali - državni posao i Lensova prevara

Pol Pogba i Simona Halep samo su posljednji u nizu sportskih velikana koji su pali na doping testu. Najčuveniji je slučaj bicikliste Lensa Armstronga, atletski rekordi koji odolijevaju od 80-ih dokaz koliko se tada “muljalo”

4369 pregleda 8 komentar(a)
Najveći prevarant u istoriji biciklizma: Lens Armstrong na “Turu” 2010. godine, Foto: Shutterstock
Najveći prevarant u istoriji biciklizma: Lens Armstrong na “Turu” 2010. godine, Foto: Shutterstock

Do pada Berlinskog zida sport je bio sredstvo političke borbe, a pojedini atletski rekordi najbolje dokazuju koliko se tada (zlo)upotrebljavao doping. Rezultat Čehoslovakinje Jarmile Kratohvilove na 800 metara niko nije nadmašio već četiri decenije, a sumnjivi su i ostali rekordi iz 80-ih godina - Jirgena Šilta iz Istočne Njemačke (bacanje diska), njegovih sunarodnica Marite Koh (400) i Gabrijele Rajnš (disk), Sovjeta Jurija Sediha (kladivo) i Natalije Lisovskaje (kugla), Amerikanke Florens Grifit-Džojner (100 i 200)...

Doping se, međutim, koristio i dalje se koristi mimo znanja autokratskih režima, što pokazuju i dva slučaja koja “drmaju” svjetsku sportsku scenu posljednjih dana, jer su francuski fudbaler Pol Pogba i rumunska teniserka Simona Halep “uhvaćeni na djelu”. I oni, kao i bezbroj drugih sportista prije njih, tvrde da su nevini i da im je sve to samo namješteno.

U istoriji sporta je bilo mnogo velikih skandala, ali nijedan nije imao razmjere kao onaj u čijem je centru bio Lens Armstrong. Američki biciklista je preživio rak testisa, brzo se vratio sportu i osvojio sedam uzastopnih titula na najprestižnijoj trci, “Tur d’Fransu”, od 1999. do 2005. Bio je idol mnogima, njegov slogan “Livestrong” je po popularnosti bio tik iza čuvenog “Air Jordan”-a, ali se ispostavilo da je sve laž.

Armstrong je 2013. godine, u intervjuu Opri Vinfri, priznao da se tokom cijele karijere dopingovao, zbog čega su mu oduzete sve titule na Trci oko Francuske.

Za “Tur” je vezan i prvi veliki doping skandal, jer je Britanac Tom Simpson preminuo 13. jula 1967. godine, tokom uspona na jedan od najtežih vrhova na toj trci, Mon Ventu. Kolabirao je i umro na stazi, a kasnije je otkriveno da je uzrok otkazivanja srca bila kombinacija alkohola i amfetamina. Simpson je bio poznat po korišćenju dopinga, ali do njegove smrti Svjetska biciklistička unija (UCI) nije to kažnjavala. Njegova smrt je promijenila sport...

Jedan od najpoznatijih slučajeva dopinga je vezan za kanadskog sprintera Bena Džonsona, koji je u finalu Olimpijskih igara u Seulu oborio svjetski rekord na 100 metara (9,79) i nadmašio svog najvećeg rivala Karla Luisa. Ali, do njega je došao prečicom, jer je koristio stanozolol, pa je morao da preda zlato Luisu.

Dijego Maradona je karijeru tokom koje je prečesto bio na kokainu, zbog čega je kažnjen 15-mjesečnom suspenzijom, a od Argentine se oprostio na neslavan način - na Mundijalu 1994. je pao na testu, jer je koristio efedrin.

Bilo je još mnogo slučajeva koji su privukli pažnju, kao onaj iz 1998. kada je čitav biciklistički tim Festine uhvaćen u dopingu, potom čuveni BALCO skandal, jer je Amerikanac Viktor Konte osmislio steroid THG, koji nije mogao da bude otkriven na testovima. Padali su na testovima i Merion Džons, Tajson Gej, Sun Jang..., a da neke države nikada ne miruju (ili nisu zaštićene kao neke druge), govori i činjenica da zbog sistemskog dopinga ruski sportisti nisu mogli da nastupaju pod svojom zastavom na Olimpijskim igrama u Tokiju i ZOI u Pekingu. U Parizu ih uopšte neće biti, ali zbog sasvim drugog razloga...

Bonus video: