Sainc prekinuo Ferstapenov niz od 10 pobjeda

Uzbudljiva trka ze Veliku nagradu Singapura i prekid velike serije vozača Red Bula, aktuelnog šampiona

3498 pregleda 2 komentar(a)
Karlos Sainc, Foto: Karlos Sainc
Karlos Sainc, Foto: Karlos Sainc

Vozač Ferarija Karlos Sainc pobijedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Singapura, prekinuvši nestvarnu seriju trijumfa Maksa Ferstepena, koja je računajući i prošlu sezonu stala na 10 pobjeda.

Sainc je krenuo sa pol-pozicije, dobrom i sigurnom vožnjom čuvao je vođstvo i ostvario drugu pobjedu u karijeri.

Bili su ovo dani Ferarija u Singapuru - ovakav ishod najavljen je još na prvom treningu, u petak, kada je Sainc bio najbrži uz klupskog koleku Šarla Leklera, nastavilo se juče u kvalifikacijama.

Drugo mjesto zauzeo je vozač Meklarena Lando Noris, ispred vozača Mercedesa Luisa Hamiltona koji se popeo na pobjedničko postolje nakon što je njegov timski kolega Džordž Rasel u posljednjem krugu izletio sa staze kada je zakačio zaštitni zid. Sedmostruki svjetski šampion osvojio je i dodatni bod za najbrži krug trke.

Noris je kroz cilj prošao sa 0,812 sekundi zaostatka, a Hamilton sa 1,269 sekundi zaostatka.

Vozač Ferarija Šarl Lekler zauzeo je četvrto mjesto, a peti je bio vozač Red Bula Maks Ferstapen, koji je danas prekinuo niz od 10 pobeda.

Vozač Alpina Pjer Gasli zauzeo je šesto mjesto, Oskar Pjastri iz Meklarena bio je sedmi, a Serhio Peres iz Red Bula osmi. Deveto mjesto zauzeo je Lijam Loson iz Alfa Taurija, a 10. je bio Kevin Magnusen iz Hasa.

Sainc je krenuo sa pol-pozicije i zadržao je vođstvo, a Rasela je napao Lekler i preuzeo drugo mjesto. Hamilton je dobro startovao ali je presjekao krivinu pa se našao ispred Rasela na trećem mjestu. Njegov timski kolega pitao je ekipu da li će u sedmostruki svjetski šampion vratiti poziciju, što je on i učinio u drugom krugu.

Noris je pao na peto mjesto, a Ferstapen je popravio poziciju za jedno mjesto i bio je 10.

Noris je tražio da Hamilton i njemu vrati poziciju, što je i učinio, iako se čini da je prijke vozača Meklarena ušao u krivinu. U međuvremenu Ferstapen je pretekao Huklenberga za deveto mjesto, dok je njegov timski kolega Peres ostao 13.

Ferstapen je u šestom krugu preuzeo osmo mjesto od Magnusena, a Sainc je vozio najbrži krug i do 10. je stako sekund prednosti nad Leklerom.

Lekler se u 15. krugu požalio ekipi da je Sainc usporio. Španac je do 16. kruga stekao 2,4 sekundi prednosti, a Lekleru su se primakli Rasel, Noris i Hamilton.

U 20. krugu na stazu je izašlo vozilo bezbjednosti pošto je vozač Vilijamsa Logan Sardžent udario u zid, nakon čega je otpalo prednje krilo sa njegovog bolida, ali i djelići bolida na stazu. Odmah je Sainc otišao u boks, vratio se kao prvi na stazu, ispred Ferstapena koji nije išao na zamenu guma.

Rasel je poslije odlaska u boks bio treći, Noris peti, a Lekler je zbog gužve u boksu pao na šesto mjesto. Hamilton je bio sedmi, dok je Peres bio četvrti pošto nije išao na zamjenu guma.

Trka je nastavljena u 23. krugu Sainc je poveo ispred Ferstapena, Rasela, Peresa i Norisa, dok je Hamilton obišao Leklera za šesto mjesto.

U tim trenucima bilo je uzbudljivo na stazi, Rasel je pretekao Ferstapena za drugo mjesto, a Noris Peresa za četvrto. Odmah je i Hamilton obišao Peresa i našao se na četvrtom mjestu, a Noris je pretekao Ferstapena za treće mjesto.

U 27. krugu Hamilton je pretekao vodećeg u svjetskom šampionatu Ferstapena, a ubrzo je to učinio i Lekler.

Sainc je čuvao oko sekundu prednosti na čelu, ali je pitao ekipu u 37. krugu kada može da ubrza i stekne veću prednost.

U tim trenucima dobro je vozio Okon koji se popeo na sedmo mjesto. Peres je u 40. krugu otišao na zamjenu guma i vratio se na stazu kao posljednji 18, a poslije njega u boks je otišao i Ferstapen i vratio se na 15. mjesto.

Ferstapen je zatim vozio najbrži krug trke, a u 43. krugu Okon se parikirao na izlasku iz boksa zbog kvara na bolidu, pa je uvedeno virtuelno vozilo bezbjednosti.

Rasel i Hamilton su otišli na zamjenu guma i vratili se na četvrto i peto mjesto. Kada je trka nastavljena prvi je bio Sainc, ispred Norisa i Leklera.

Vozači Mercesesa bilježili su najbrže krugove, a Ferstapen je popravljao poziciju i u 49. krugu obišao je Hulkenberga za devetu poziciju,.

Rasel je smanjivao zaostatak za Leklerom, a primakao mu se i Hamilton koji je u tim trenucima bio najbrži na stazi. Rasel je na kraju 53. kruga napao i pretekao Leklera, kome se primakao Hamilton i obišao ga je za četvrto mjesto.

Ferstapen je popravljao plasman i u 55. krugu obišao je Pjastrija za sedmo mjesto, a tri kruga kasnije Gaslija za šesto.

Rasel je napadao Norisa, a vozač Meklarena se dobro branio i zadržao je drugo mjesto. U posljednjem krugu Rasel je izletio sa staze, pa je Hamilton završio na pobjedničkom postolju pored Sainca i Norisa.

Sainc je donio Ferariju prvu pobjedu od trke na Red Bul Ringu prošlog jula, a danas je prekinut niz Red Bula od 16 pobjeda u šampionatu.

Naredna trka vozi se za sedam dana za Veliku nagradu Japana.

Bonus video: