Moć Jumbo Visme - kad šampioni nose vodu "vodonoši"

Već nakon legendarnog Turmalea i 13. etape bilo je jasno da će prve tri pozicije na pobjedničnom podijumu Vuelte zauzeti trio holandske ekipe - ostalo je bilo samo da šampioni Tur der Fransa Jonas Vingegord, Đira Primož Roglič i Sep Kus između sebe riješe ko će biti novi osvajač Španije - na kraju je trijumfovao "vodonoša"

7377 pregleda 0 komentar(a)
Šampioni Tura i Đira Vingegord i Roglič sa osvajačem Vuelte Kusom, Foto: La Vuelta (X)
Šampioni Tura i Đira Vingegord i Roglič sa osvajačem Vuelte Kusom, Foto: La Vuelta (X)

Kada na posljednju od tri najveće trke dođete sa osvajačima Điro d'Italije i Tur de Fransa, kada već u 13. etapi Vuelte "otresete" aktuelnog šampiona Trke oko Španije, a na kraju na pobjedničnkom postolju završe trojica vaših biciklista, onda je jasno ko je ubjedljivo najbolja ekipa na svijetu.

Jumbo Visma, nekada poznatija kao Rabobank, biciklistička ekipa iz Holandije, pokazala je moć i na Vuelta a Espanji - toliko da na kraju nisu trijumfovali njeni šampioni sa Đira i Tura Primož Roglič i Jonas Vingegord, već se u istoriju upisao njihov "vodonoša" Sep Kus.

Priču na Vuelti Jumbo Visma je ove godine završila već u 13. etapi na putu ka legendarnom usponu Turmale u Francuskoj, kada je slavio Vingegord i kada su momci iz ove ekipe aktuelnog šampiona Remka Evenepula (Soudal Kvik-Step) ostavili na više od pola sata iza sebe.

Tada je bilo jasno da će prve tri pozicije na pobjedničnom podijumu zauzeti trio holandske ekipe, ostalo je samo da Kus, Vingegord i Roglič između sebe riješe ko će biti novi osvajač Španije.

Iako je Kus prvi navukao crvenu majicu, bilo je očigledno da su osvajač Tur de Fransa Vingegord i šampion Đira Roglič bolji i na Vuelti od njega, činilo se da je samo pitanje trenutka kada će ga preskočiti u generalnom plasmanu, ali...

Jumbo je ovog puta odlučio da šampioni nose vodu za "vodonošu".

Nakon što je Roglič trijumfovao na jednom od najtežih uspona na svijetu, čuvenom Angliru u Asturiji, a Vingegord praktično sa njim prošao koroz cilj, Danac je timskom drugu Kusu prišao samo na osam sekundi.

Ipak, nepisano pravilo biciklizma je da se timski drug koji je u vođstvu nikada ne napada, Vingegord i Roglič su nakon toga (po naredbi tima) povukli ručnu, a Kus dotakao zvijezde i prvi (vjerovatno i jedini) put u karijeri osvojio jednu od grand tur trka.

Sportski ili ne - procijenite sami.

U svakom slučaju ostaje za istoriju da su sve tri velike trke ove godine osvojili vozači Jumbo Visme.

Bonus video: