Bar u punom sjaju: Coinis Balkan Triathlon Prvenstvo osvojilo srca svih posjetilaca!

Grad Bar očarao kao domaćin balkanske triatlon ekipe

43611 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Filip Roganović i Krsto Vulović
Foto: Filip Roganović i Krsto Vulović

Najveći triatlon ikada u Crnoj Gori održao se u Baru u subotu 23. septembra, pod nazivom Coinis No Limits Balkan Championship 2023. Na ovom balkanskom prvenstvu u triatlonu učestvovalo je preko 300 sportista, dok je više od hiljade posjetilaca boravilo na barskoj obali od ranog jutra kako bi ispratili takmičenja.

Istorijski trenutak za grad i cijelu Crnu Goru označio je novi početak za ovaj rastući sport u regiji. Uz podršku Triatlon Saveza Crne Gore i pod budnim okom Evropske Triatlon Federacije, grad je bio svjedok impresivnog učešća stotina takmičara, kako iz Crne Gore, tako i iz inostranstva. Vedran Roćenović, predsjednik Triatlon Saveza Crne Gore, sa ponosom je istakao da je ovaj događaj postavio nove standarde za buduća takmičenja.

„Mišljenje tehničkog delegata je da je Bar spreman da bude domaćin i svjetskog prvenstva, što se tiče potencijala. I to nama kao organizatorima služi na ponos – kada vam evropska kuća i ljudi koji su poslati da kontrolišu i prate događaj, to kažu. Trke koje organizuju evropska i svjetska federacija imaju striktna pravila i sigurnost je primarna. Bar se pokazao kao domaćin i po, zahvalni smo za ključeve grada koje smo na neki način dobili od predsjednika Opštine i svim gradskim službama.“, kaže Roćenović.

Oduševljenje svih generacija: Mladost i iskustvo briljirali na trkačkim stazama!

Događaj je ponudio nešto za sve uzraste, od najmlađih akvatlonaca do iskusnih triatlonaca. Mladim talentima pružena je prilika da se istaknu i pokažu svoje vještine, dok su odrasli takmičari plivali, vozili bicikl i trčali za prestižne titule na olimpijskim i sprint distancama. U kategorijama Elite, U23 i Junior, mlade nade triatlona iz cijelog Balkana pružile su nezaboravne trenutke, boreći se za svako mjesto pod suncem.

U okviru ovog događaja održano je osam trka sa oko 70 takmičara iz Crne Gore. U najznačajnijoj trci, takmičari su preplivali 1,5 km, prešli 40 km biciklom i istrčali 10 km.

Veoma smo ponosni na crnogorske učesnike, a što se tiče najboljih rezultata, Balkanski šampion je Ognjen Stojanović, dok je balkanska šampionka Nika Rimaj.

Drugo mjesto u Sprint distanci za age grupe pripalo je crnogorskom takmičaru Luki Čupiću iz Triatlon kluba “Herceg Novi”. Pobjednica u Olimpijskoj distanci je Marija Marković iz Triatlon kluba “Kotor”.

Rezultate takmičenja možete pronaći ovdje.

Nezadovoljstvo građana zbog saobraćajnih blokada, ali i razumijevanje

S gledišta takmičara, učesnika i posjetilaca ove manifestacije, Bar je ocijenjen sa najvišom ocjenom, ali su tokom jučerašnjeg dana građani izrazili nezadovoljstvo zbog saobraćajnih zastoja. Kako je za istakao Vedran Roćenović, predsjednik Triatlon saveza Crne Gore, privremeno zatvaranje određenih djelova gradova je uobičajeno za ovakva dešavanja, s obzirom da se isto organizuje i u globalnim gradovima poput Njujorka, Berlina i Barselone.

Triatlon, kao sport koji povezuje zajednicu, emanira pozitivnu energiju i ističe značaj zdravog života, postaje sve prepoznatljiviji u Crnoj Gori ali i regionu što primjećujemo po broju prijavljenih inostranih učesnika. Izražavamo iskrenu zahvalnost upravi grada Bara i opštini Bar na njihovoj nesalomivoj podršci, omogućavajući nam da naglasimo najljepše aspekte ovog sporta i obogatimo turistički mozaik naše zemlje. Triatlon, u svojoj suštini, predstavlja više od sporta - simbol je zajedničkih vrijednosti i ne bi trebao biti instrumentalizovan u političke svrhe ili za stvaranje tenzija. Umjesto toga, trebalo bi da odražava ono najplemenitije što sport može ponuditi jednoj naciji.

Još jednom, veliku zahvalnost dugujemo Opštini Bar, upravi grada i Turističkoj organizaciji Bara bez čije pomoći i podrške ne bi mogli da govorimo o organizaciji triatlona na ovako spektakularnom nivou.

Coinis postavio visoke standarde kao oslonac ovog sportskog spektakla!

Ovogodišnji sportski šou ne bi bio moguć bez neumorne podrške Coinis-a, najveće IT kompanije u Crnoj Gori. Svojim sponzorstvom i posvećenošću, osigurali su da se prvenstvo održava na nivou koji je zaslužio. Zahvaljujući njihovoj saradnji sa Turističkom Organizacijom Bara i Gradom Barom, događaj je bio prava promocija zdravih životnih navika i sportskog duha.

Coinis se ne zaustavlja samo na sponzorisanju i promovisanju ovog događaja. Kroz svoj program društveno odgovornog poslovanja, dio su i osnivači su mnogih akcija poput fondacije “Čini dobro”, bave se edukacijom na polju IT-a i marketinga kako bi doprinijeli našem društvu.

Uz sve ove inicijative, njihova misija je jasna: žele da inspirišu ljude u Crnoj Gori da se pokrenu, postave sebi ciljeve i teže ka njima. Vjeruju da sport može biti snažan alat za postizanje pozitivnih promjena u životima pojedinaca i zajednici u cjelini.

Tin Deljanin, direktor marketinga firme Coinis, koji je i sam triatlonac i Ironman prenosi: “Kroz naše sportske inicijative, ne samo da pomažemo u promociji zdravog načina života, već i radimo na izgradnji jače i zdravije zajednice u kojoj svi mogu napredovati. U Coinisu smo ponosni što možemo biti dio ovog pozitivnog pokreta i nadamo se da će naše zalaganje poslužiti kao inspiracija mnogima da se priključe i doprinesu stvaranju bolje budućnosti za sve u Crnoj Gori.”