Direktor Red Bula: Mnogi žele da voze za nas

"Nikada neće biti lako timskom kolegi Maksa Ferstapena. Imamo naše vozače, ali gledamo i tržište", kaže Kristijan Horner

1365 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Direktor Red Bula Kristijan Horner je rekao da su mnogi zainteresovani za mjesto u toj ekipi.

Maks Ferstapen ima dugogodišnji ugovor sa Red Bulom, a ugovor drugog vozača Serhija Peresa ističe na kraju 2024. godine, pa se spekuliše da će Meksikanac napustiti ekipu.

Kao njegovi mogući nasljednici se od od 2025. godine pominju Danijel Rikardo i Juki Cunoda, koji će naredne sezone voziti za juniorski tim Red Bula - Alfa Tauri, kao i mladi Lijam Loson.

Mnogi smatraju da je ozbiljan kandidat Lando Noris, koji ostvaruje dobre rezultate u Meklarenu. Njegov ugovor sa britanskom ekipom ističe krajem 2025.

Upitan da li je prošle nedjelje u Japanu razgovarao sa Norisom o 2026. godini, Horner je odgovorio da se radi o sjajnom vozaču.

"On je veliki talenat, ima karakter i naravno jedan od vozača kojeg treba imati u vidu. Ali, ima mnogo vozača na koje treba obratiti pažnju. Postoji generacija izuzetno talentovanih vozača. Nikada neće biti lako timskom kolegi Maksa Ferstapena. Imamo naše vozače, ali gledamo i tržište. Kao što možete da zamislite, postoji prilično interesovanje iz određenih sektora za vožnju Red Bulovog bolida", rekao je Horner.

Red Bul je prošle nedjelje u trci u Japanu odbranio šampionsku titulu u konkurenciji konstruktora pobjedom Ferstapena na stazi Suzuka.

Holandski vozač je dominantan i na korak je od osvajanja treće uzastopne šampionske titule.

"Maks radi na takvom nivou da su njegovo samopouzdanje, posvećenost i talenat u ovom trenutku apsolutni i teško je zamisliti da će ga neko pobijediti u istom okruženju. Ali, ima velikih talenata i naravno da želimo dva najbolja vozača na stazi", naveo je Horner.

"Idealno bi bilo da to dođe iz grupe talenata koju imamo, a ako ne vjerujemo da postoji ta sposobnost, tražićemo van toga ko je dostupan", dodao je Horner.

Govoreći o Danijelu Rikardu, koji se i dalje oporavlja od operacije ruke, Horner je rekao da je malo vjerovatno da će se vratiti u bolid Alfa Taurija za narednu trku u Kataru.

Rikardo je propustio posljednje tri trke pošto je slomio kost u incidentu u trci u Holandiji 25. avgusta.

"Rekao bih da je u ovom trenutku manje vjerovatno nego što je vjerovatno da će se vratiti. Oporavak ide dobro, obezbijedio je mjesto u ekipi za narednu godinu i mora li da žuri sa povratkom u Kataru ili da iskoristi još nekoliko nedjelja priprema za Ostin. Znam da je planirao Katar, voziće simulator pa ćemo na osnovu toga donijeti odluku", rekao je Horner.

Naredna trka u šampionatu na programu je 8. oktobra za Veliku nagradu Katara.

Bonus video: