"Maxi Jena MM" pobjednik 92. Mrdujske regate

Trijumf bokeljskih jedriličara na najstarijoj i najpopularnijoj regati u Hrvatskoj

6142 pregleda 306 reakcija 3 komentar(a)
"Maxi Jena MM", Foto: Jadran Kapor
"Maxi Jena MM", Foto: Jadran Kapor

Crnogorska jedrilica "Maxi Jena MM" Jedriličarskog kluba "Lahor" iz Kotora pobjednik je 92. Mrdujske regate koja je danas jedrena u Hrvatskoj.

Dvadeset i dvije milje dugu rutu od Splita do ostrvca Mrduja u tjesnacu Splitska vrata, "Maxi Jena Mm" sa skiperom Milošem Radonjićem za kormilom, prešla je za ukupno oko četiri sata jer je regata danas započela po vrlo slabom vjetru i tek u njenoj završnici je zapuhao slabiji maestral.

Ipak, i u tako lošim uslovima za jedriličare, "Maxi Jena MM" – pravi rasni trkački maksi regatni brod, pokazao je svoje superiorne performanse, a posada JK "Lahor" izuzetnu vještinu i uvježbanost, pa su naši bili prvi od ukupno 189 brodova iz Hrvatske, Mađarske i Crne Gore što su uzeli učešća na ovogodišnjoj "Mrduji", koji su okrenuli oko tog malog ostrvceta do kojeg je "Maxi Jeni MM" iz Splita trebalo dva sata i jedan minut plovidbe.

Svoje vođstvo koje je u tom trenutku pred glavninom ostalih učesnika regate već iznosilo oko pola sata, "Maxi Jena MM" je zadržala i još uvećala krajem regate kada je prva prošla liniju cilja pred Splitom.

"Evo upravo idemo u kafić da proslavimo, a drugoplasirani brod još nije bi priošao cilj", kazao je uz osmjeh oko 16.15 časova, skiper "Maxi Jene Mm" Miloš Radonjić.

Njegov brod je inače, liniju cija prošao u 15 sati, 15 minuta i 40 sekundi.

"Maxi Jena MM" je današnjim uspjehom postavila i novi rekord – tri uzastopne pobjede na "Mrdujskoj regati" što do sada nije pošlo za rukom niti jednoj od stotina jedrilica koje su učestvovale na 92 dosadašnja izdanja ove najstarije jedriličarske regate u Hrvatskoj i jedne od najstarijih u Evropi.

"Mrdujsku regatu" još od 1927., uspješno priređuje Jedriličarski klub "Labud" iz Splita.

Inače, "Maxi Jena MM" je uz crnogorsku zastavu pod kojom ovaj brod plovi, ovogodišnkju "Mrduju" odjedrila i sa istaknutom još jednom simboličnom zastavom, posvećenom poznatom tivatskom jedriličaru, jedriličarskom sudiji i "dobrom duhu" tivatskog JK "Delfin" te brojnih humantarnih akcija i dešavanja u tom gradu, Eldinu – Kubi Omeragiću koji je prije nekoliko dana iznenada prmeinuo u 47. godini životra.

Stoga je na krmenom koplju pobjedničke jedrilice ovogodišnje "Mrdujske regate" uz crnogorsku, bila i manja kubanska zastava sa Eldinovim likom i natpisom "Hvala, Kuba!" čime su se njegove kolege i prijatelji simbolično oprostili od ovog omiljenog jedriličara iz Tivta.

Maxi Jena MM
foto: Dejan Farkaš

Bonus video: