Ferstapen pobijedio u trci za Veliku nagradu Katara

Naredna trka u šampionatu vozi se 22. oktobra za Veliku nagradu SAD u Ostinu

4371 pregleda 1 komentar(a)
Frstapen u bolidu Red Bula, Foto: Reuters
Frstapen u bolidu Red Bula, Foto: Reuters

Vozač Red Bula Maks Ferstapen pobijedio je večeras u trci Formule 1 za Veliku nagradu Katara.

Ferstapen, koji je u subotu poslije sprint trke na Lusailu osvojio treću uzastopnu šampionsku titulu, ostvario je 14. pobjedu u sezoni, a 49. u karijeri. On je večeras osvojio i dodatni bod za najbrži krug trke.

Drugo mjesto zauzeo je vozač Meklarena Oskar Pjastri, a treći je bio njegov timski kolega Lando Noris.

Vozač Mercedesa Džordž Rasel zauzeo je četvrto mjesto, peti je bio Šarl Lekler iz Ferarija, a šesti Fernando Alonso iz Aston Martina.

Vozač Alpina Esteban Okon bio je sedmo, Valteri Botas iz Alfa Romea osmo, deveto mjesto zauzeo je Serhio Peres iz Red Bula, a 10. je bio Gvanju Džou iz Alfa Romea.

Zbog problema sa sistemom za gorivo trku je propustio vozač Ferarija Karlos Sainc. Sedmostruki svjetski šampion Luis Hamilton iz Mercedesa trku je završio u prvom krugu poslije sudara sa timskim kolegom Raselom.

Ferstapen je krenuo sa pol pozicije, odmah su ga napali Hamilton i Rasel, ali su se sudarili. Hamiltonu je otpao točak sa bolida i morao je da završi trku. Na stazu je izašlo vozilo bezbjednosti, a Rasel je otišao u boks.

Trka je nastavljena u petom krugu, poveo je Ferstapen, ispred Pjastrija, Alonsa, Leklera, Okona i Norisa.

Rasel je iz kruga u krug popravljao pozicije i do 10. se popeo na 10. mjesto.

Alonso je u 12. krugu otišao na zamenu guma i vratio se na 15. mjesto, a krug kasnije isto je učinio i Pjastri i na stazu se vratio kao 13. ispred Leklera. Alonso je pretekao Leklera za 14. mjesto, a poslije toga Noris je u 14. krugu otišao u boks i na stazu se vratio kao 13.

Rasel je u tim trenucima vozio najbrži krug i bio je drugi ispred Albona, Džoua, Peresa i Botasa. U 15. krugu vozač Mercedesa otišao je u boks i vratio se kao 15. na stazu.

Ferstapen je vozio najbrži krug, a u 18. krugu otišao je u boks i vratio se na drugo mjesto iza Aleksandra Albona, koji do tada nije išao na zamjenu guma. Čim je vozač Vilijamsa otišao u boks, Ferstapen se vratio na prvo mjesto, a poslije 20. kruga stekao je osam sekundi prednosti nad Pjastrijem.

Pozicije su popravljali Rasel, Peres i Noris, a vozači su od 26. kruga i drugi put počeli da odlaze na zamenu guma, od tri obavezna koliko je propisano u Kataru.

Najbrže krugove vozili su Rasel, Pjastri i Noris, dok je Alonso u 33. krugu na kratko izletio sa staze i pao je na sedmo mjesto.

Ferstapen je bio u sigurnom vođstvu, a u 35. krugu otišao je na zamjenu guma i vratio se na stazu kao prvi sa osam sekundi prednosti nad Pjastrijem, a iza njih vozili su Noris i Rasel.

Vozač Vilijamsa Logan Sardžent požalio se da se osjeća loše, iz ekipe su ga pozvali da završi trku, ali im je rekao da može da nastavi. Mladi Amerikanac je ipak u 41. krugu morao da odustane.

U tim trenucima Peres je dobio i drugu kaznu od pet sekundi zbog izlaska sa staze, a vozači su počeli da odlaze na zamjenu guma i treći put.

Pjastri je u 44. krugu otišao na zamjenu guma i vratio se na stazu kao četvrti, a poslije njega u boks su otišli Lekler, Okon i Peres. Noris je krug kasnije otišao na zamjenu guma i na stazu se vratio iza timskog kolege Pjastrija na četvrto mjesto.

Alonso je zatim obavio stajanje i vratio se kao sedmi. Pjastri je stekao dvije sekunde prednosti nad Norisom, koji je ubrzo bio najbrži na stazi.

U 51. krugu Rasel je otišao na zamjenu guma i na stazu se vratio kao četvrti iza Norisa i ispred Leklera. Poslije toga u boks je otišao i Ferstapen i bez problema je zadržao prvo mjesto po povratku na stazu ispred dvojca Meklarena i zabilježio 49. pobjedu u karijeri.

Naredna trka u šampionatu vozi se 22. oktobra za Veliku nagradu SAD u Ostinu.

Bonus video: