Tri sporta na ZOI 2026. održaće se van Italije

Austrijski grand Inzbruk već je prije nekoliko nedjelja ponudio da bude domaćin takmičenja u klizanju

7900 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Italijanska vlada odustala je od izgradnje centra za klizanje u Kortini za Zimske olimpijske igre u Milanu 2026. godine, zbog čega će takmičenja u bobu, sankanju i skeletonu morati biti premještena iz zemlje, rekao je danas predsjednik organizacionog odbora Đovani Malago.

"Prije dva dana italijanske vlasti su odustale od ovog skupog projekta i odlučiče da potraže već postojeću i funkcionalnu lokaciju", rekao je Đovani Malago na zasijedanju Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Mumbaju.

Austrijski grand Inzbruk, koji se nalazi 400 kilometara sjeveroistočno od Milana i koji je organizovao Zimske olimpijske igre 1976. godine, već je prije nekoliko nedjelja ponudio da bude domaćin takmičenja u klizanju.

"Austrija je potencijalni kandidat i rado će vas podržati", poručio je danas predsjednik Olimpijskog komiteta Austrije i član MOK-a Karl Stros.

Italijanski čelnik je potvrdio da se radi na "lokacijama van Italije".

"Proučavamo sva moguća rješenja i analiziramo alternativu sa MOK-om i međunarodnim federacijama", objasnio je on.

Ali, takav potez će "imati uticaj na funkcionisanje i budžet organizacionog odbora", upozorio je on, pošto italijanski domaćini pokušavaju da ostanu u okviru svog početnog budžeta od 1,5 milijardi eura.

Bonus video: