F1 vozači šokirani odlukom da FIA kazna može biti i do milion eura: "Neki vozači zarađuju manje od toga"

"Ako će kažnjavati sa milion eura, hajde da se postaramo da to 100 odsto ide za dobar cilj. U ovoj industriji ima mnogo novca i mnogo toga moramo da uradimo u smislu bolje dostupnosti i raznolikosti. To je jedini način da od mene dobiju milion", rekao je Luis Hamilton

2535 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Reuters
Ilustracija, Foto: Reuters

Vodeći vozači Formule 1 šokirani su odlukom Međunarodne automobilske federacije (FIA) da eventualna kazna koju mogu dobiti u slučaju kršenja pravila može biti i do milion eura.

FIA je saopštila da će učetvorostručiti kaznu koju stjuardi mogu da izreknu vozačima i ekipama.

"Nemam pojma šta zaslužuje kaznu od milion eura", rekao je vozač Ferarija Šarl Lekler, prenio je BBC.

On je rekao da je to "ogroman novac".

"Neki vozači zarađuju manje od toga", dodao je Lekler.

Vozač Hasa Kevin Magnusen rekao je da ta cifra "zvuči smiješno", a Danijel Rikardo iz Alfa Taurija rekao je da je "strašno".

Nova kazna ima za cilj da odvrati ekipe i vozače od najnevjerovatnijih i najopasnijih kršenja propisa, a FIA je saopštila da će sve kazne biti iskorišćene za finansiranje programa za razvoj motosporta.

Nije objašnjeno koja vrsta prekršaja vozača ili ekipe može dovesti do kazne od milio eura.

"Moramo da razmislimo o poruci koja se šalje onima koji gledaju. Ako će kažnjavati sa milion eura, hajde da se postaramo da to 100 odsto ide za dobar cilj. U ovoj industriji ima mnogo novca i mnogo toga moramo da uradimo u smislu bolje dostupnosti i raznolikosti. To je jedini način da od mene dobiju milion", rekao je sedmostruki svjetski šampion Luis Hamilton iz Mercedesa.

On je nedavno kažnjen sa 50.000 eura, od čega je polovina suspendovano, pošto je hodao po stazi tokom trke za Veliku nagradu Katara.

Aktuelni svjetski šampion Maks Ferstapen iz Red Bula pomenuo je kaznu koju je dobio zbog dodirivanja zadnjeg krila Hamiltonovog bolida na trci u Brazilu 2021. godine.

"Ako je to bilo 50.000, želio bih da znam šta je milion", naveo je holandski vozač.

Dvostruki svjetski šampion Fernando Alonso iz Aston Martina rekao je da bi kazna od milion eura bila neprikladna.

Šampionat Formule 1 nastavlja se ovog vikenda trkom za Veliku nagradu SAD u Ostinu.

Bonus video: