MOK odgovorio Putinu: Mjere su reakcija na kršenje Olimpijske povelje koje su počinile ruske i bjeloruske vlade

Putin je juče optužio MOK za etničku diskriminaciju, pošto zbog rata u Ukrajini ruski sportisti mogu samo u ograničenom broju i pod neutralnom zastavom da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine

2301 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) odbacio je danas tvrdnje ruskog predsjednika Vladimira Putina o "etničkoj diskriminaciji" sportista koji su isključeni iz međunarodnih takmičenja.

MOK je ove godine savjetovao sportska tijela da detaljno provjeravaju ruske sportiste prilikom povratka u takmičenja kao neutralne bez državnih obeležja i himne uoči Olimpijskih igara u Parizu, dok je takmičenje u ekipnim sportovima za Ruse i dalje zabranjeno.

Neutralni status se može odobriti sportistima koji nisu podržavali rat i koji nemaju ugovore sa vojskom ili državnim bezbednosnim agencijama, iako je bilo nedosljednosti u primjeni pravila u desetinama različitih sportova.

"Čvrsto odbacujemo optužbe da su ove mjere 'etnička diskriminacija' ", saopštio je MOK, dan poslije Putinovog govora.

"Te mjere su reakcija na kršenje Olimpijske povelje koje su počinile ruske i bjeloruske vlade", naveo je MOK, misleći na napad Rusije na Ukrajinu u februaru 2022. godine, četiri dana po završetku Zimskih olimpijskih igara u Pekingu.

Olimpijsko primirje koje podržavaju Ujedinjene nacije i dalje je bilo na snazi.

Putin je juče optužio MOK za etničku diskriminaciju, pošto zbog rata u Ukrajini ruski sportisti mogu samo u ograničenom broju i pod neutralnom zastavom da učestvuju na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.

MOK je prošle godine pozvao na izbacivanje Rusije i Bjelorusije iz međunarodnih takmičenja, ali je taj stav sada ublažio kako bi izbjegao diskriminaciju na osnovu pasoša pojedinca uoči početka kvalifikacija za Igre u Parizu.

U današnjem saopštenju MOK je naveo da su strogi uslovi definisani za ocjenjivanje "individualnih neutralnih sportista sa ruskim i bjeloruskim pasošima u skladu sa poveljom".

Povelja takođe navodi da je svaki nacionalni Olimpijski komitet u obavezi da učestvuje na Igrama tako što će poslati svoje sportiste.

MOK je ovog mjeseca do daljeg suspendovao Olimpijski komitet Rusije pošto je to rusko tijelo priznalo regionalne komitete četiri ukrajinske teritorije koje je Rusija pripojila - Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja, ali i dalje može direktno da poziva sportiste putem upravnog tijela njihovog sporta.

Predsjednik MOK Tomas Bah u više navrata je govorio da je ovlašćen da donese odluku koja bi mogla sve Ruse da isključi iz takmičenja u Parizu, uoči ceremonije otvaranja 26. jula.

Bonus video: