Bah nakon saopštenja iz Rusije: Politizovanje sporta bilo veoma štetno po društvo

Prošle sedmice ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će nove "organizacione i pravne forme" u vidu liga, udruženja i klubova potkopati postojeći sistem i tako zamijeniti monopol glavnih struktura međunarodnog sporta kao što je MOK

3738 pregleda 3 komentar(a)
Bah, Foto: Reuters
Bah, Foto: Reuters

Predsjednik Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) Tomas Bah rekao je da bi politizovanje sporta bilo veoma štetno i da budno prati zemlje koje ne poštuju taj princip, direktno aludirajući na Rusiju.

Bah je tokom posjete Montevideu povodom obilježavanja 100. godišnjice Olimpijskog komiteta Urugvaja, rekao novinarima da "ima veliku podršku međunarodne zajednice za ujedinjujuću moć sporta".

"Nadam se da će nam naredna debata o Rezoluciji o olimpijskom primirju, koja će se održati u novembru u Ujedinjenim nacijama, donijeti novi talas podrške", rekao je Bah i pozvao na poštovanje primirja, čija tradicija datira od drevnih Igara.

Bah je istakao da pomno prati pokušaje određenih zemalja da "politizuju sport i zamjene sportska takmičenja poput Olimpijskih igara događajima koje organizuje vlada".

On je to izjavio nakon što je prošle sedmice ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će nove "organizacione i pravne forme" u vidu liga, udruženja i klubova potkopati postojeći sistem i tako zamijeniti monopol glavnih struktura međunarodnog sporta kao što je MOK.

"Ovo je saopštenje iz Rusije. Mi to pomno pratimo, naravno. Uvjereni smo da će svijet shvatiti da bi politizovanje sporta bilo veoma štetno po društvo", rekao je Bah i dodao je misija sporta bila organizovanje takmičenja između nacija koje su u određenom trenutku politički prijateljske.

Putin je prošle sedmice optužio MOK da koristi Olimpijske igre kao "instrument političkog pritiska" i da vrši "etničku diskriminaciju" zbog ograničenog ograničenog broja ruskih takmičara koji mogu da učestvuju na takmičenju u Parizu naredne godine.

MOK, koji je čvrsto odbacio te optužbe, mora da odluči da li će Rusiji i Bjelorusiji biti dozvoljeno učešće na Igrama u Parizu. Njima je od početka rata u Ukrajini zabranjeno učešće u međunarodnim takmičenjima.

MOK je u martu ipak preporučio da se individualni sportisti vrate u takmičenja pod neutralnom zastavom i strogim uslovima, među kojima i da nisu podržavali rat u Ukrajini.

Međunarodni Paraolimpijski komitet je u septembru dozvolio učešće na takmičenju u Parizu ruskim i bjeloruskim sportistima kao neutralnim i pod strogim uslovima.

MOK je ovog mjeseca do daljeg suspendovao Olimpijski komitet Rusije pošto je to rusko tijelo priznalo regionalne komitete četiri ukrajinske teritorije koje je Rusija pripojila - Luganska, Donjecka, Hersona i Zaporožja.

Bonus video: