Dulović u meču ostvarenja poluvjekovnog sna crnogorskog karatea

Crnogorski borac večeras će se u dvorani “Laslo Pap” u Budimpešti boriti za svjetsko zlato protiv olimpijskog, svjetskog i evropskog šampiona, Francuza Stivena da Koste

8470 pregleda 14 komentar(a)
Nenad Dulović u dvorani "Laslo Pap", Foto: Karate savez Crne Gore
Nenad Dulović u dvorani "Laslo Pap", Foto: Karate savez Crne Gore

Nenad Dulović je plasmanom u finale Svjetskog prvenstva u karateu već zlatnim slovima upisao ime u istoriju crnogorskog sporta, a danas u Budimpešti ima priliku da ostvari poluvjekovni san, kojem su bezuspješno težile plejade naših sjajnih asova.

Izazov ne može biti veći, protivnik teži, jer će sa druge strane tatamija borcu karate kluba Omladinac i dugogodišnejm crnogorskom reaprezentativcu, biti najbolji - Francuz Stiven da Kosta, zvanični olimpijski, svjetski i evropski šampion.

Koliko težak posao čeka 24-godišnjeg Dulovića najbolje oslikava pogled na biografiju dvije godine starijeg Francuza, koji je osim olimpijske pobjede u kategoriji do 67 kilograma, dva puta uzatopno osvajao Svjetsko prvenstvo, pa u Budimpešti juri het-trik. Da Kostinu biografiju krasi i pet zlatnih medalja sa evropskih prvenstava, tri puta u pojedinačnom nastupu, a bio je neprikosnoven ove godine na šampionatu Starog kontinenta u Gvadalahari. To, međutim, neće uplašiti borca Omladinca.

- Stiven da Kosta je fantastičan borac, ali smatram da mi odgovara stilom. Ostaje mi da se nakon ekipnog nastupa odmorim, odradim trening a onda da odgledamo snimke i sa selektorom Almirom Cecunjaninom, pripremimo taktiku za borbu koju očekujem nešto poslije 18 sati. Nisam se čuvao za finale, nastupao sam u ekipi juče, ali, nažalost, zaustavljeni smo u trećem kolu. Protiv Slovačke je presudilo neiskustvo naših mlađih kolega, a Nemanja Mikulić, nažalost nije uspio da se oporavi od povrede. Očekivao sam da možemo više ekipno, ali smo izvukli samo iskustvo iz poraza - kazao je Dulović.

Plasmanom u finale izjednačio je najveći uspjeh u istoriji crnogorskog karatea u borbama. Veselin Mićović je osvojio srebro 1990. godine, ali nakon Svjetskog prvenstva u Tokiju 2008. godine, pravila su promijenjena. Tada je pod stručnim nadzorom i sugestijama Međunarodnog olimpijskog komiteta karate pripreman i unificaran za program Olimpijskih igara. I konkurencija je sada neuporedivo jača.

- Nisam iznenađen uspjehom, ali jesam srećan. Posvećujem medalju svom klubu Omladincu i treneru Žarku Rakoviću, jer to je 50. medalja sa svjetskih i evropskih prvenstava od uzrasta kadeta do seniora u jubilarnoj, 50. godini od osnivanja kluba - istakao je Dulović.

I Žarko Raković je u Budimpešti kao selektor ženske ekipe u borbama, a selektor Duoviću je još jedan trofejni takmičar, Almir Cecunjanin.

- U finalu smo, koje smo dugo željeli, čekali... Nadam se najboljem, nadam se da će Dulović, kao i u svakom meču do sada dati svoj maksimum. Pripremili smo taktiku za fantastičnog borca, zvaničnog prvaka Evrope i svijeta, olimpijskog šampiona iz Tokija. Respektujemo njegov kvalitet, ali vidimo i svoju šansu da možemo da pobijedimo - optimista je Cecunjanin. A kao i na svakom najvećem karate šampionatu do finala je potrebno dobiti pet mečeva u jednom danu. Dulović je redom dobijao Tonija Noa Pizina iz Švajcarske (1:0), Žoakima Mendeša iz Portugala (6:4), Fahada Alkhatamija iz Saudijske Arabije (8:0), Italijana Đanluku de Viva (5:0), a u polufinalu Mohameda Ozdemira iz Njemačke sa 3:0.

Perković: Pomjeramo granice

Dulovićevia medalja - zlatna ili srebrna - druga je svjetska od sticanja nezavisnosti, nakon bronze njegove klupske drugarice Marine Raković u Lincu 2016. godine.

- Pomjeramo granice i pišemo karate istoriju! Nakon prve bronze muškog kata tima na posljednjem prvenstvu Evrope, imamo i veliko finale Svjetskog prvenstva. Izvanredni Nenad, sjajnim borbama izborio je finale na najvećoj karate smotri. Vjerujem da nije rekao sve što ima i da će njegova ogromna motivacija i posvećenost u finalu zasijati zlatnim sjajem. Dobar rad i pripreme, odlična atmosfera u ekipi napravili su da na takmičenje pođemo sa pozitivnom energijom i samopouzdanjem. Ishod je da karate, nakon duže godina, ponovo donosi svjetsku seniorsku medalju našoj državi. Ta medalja će biti veliki podstrek za sjajnu generaciju u mlađim kategorijama, koju ima crnogorski karate i vjerujem najava je kontinuiteteta vrhunskih rezultata i u godinama pred nama - nije zadovoljstvo krio ni presjednik Karate saveza Predrag Perković, koji se svojoj ekipi pridružio sinoć pred ceremoniju svečenog otvaranja u kultnoj “Laslo Pap” dvorani i bodriće Dulovića u finalu 26. Svjetskog prvenstva.

Bonus video: