„Springboksi” opet na tronu - ragbisti Južnoafričke Republike odbranili zlato u Parizu

Južnoafrikanci na „Stad d’ Fransu” savladali Novi Zeland 12:11 (12:6), čime su „springboksi” postali prva selekcija sa četiri šampionska pehara

7085 pregleda 0 komentar(a)
Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes
Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Ragbisti Južnoafričke Republike odbranili su titulu svjetskih prvaka, nakon što su u finalu na „Stad d’ Fransu” savladali Novi Zeland 12:11 (12:6), čime su „springboksi” postali prva selekcija sa četiri šampionska pehara.

Finale je bilo prava rovovska bitka po kiši u pregrađu Pariza, Sen Deniju. Pobjednički tim je sve svoje poene postigao iz kaznenih udaraca, dok je Novi Zeland upisao jedan esej, ali nakon njega Mo'unga nije pogodio pretvaranje, kojim bi osigurao preokret.

Bolje su počeli Južnoafrikanci, a u tome su im svojom nedisciplinom umnogome pomogli Novozelanđani.

Već u 3. minutu na 10 minuta je zbog prekršaja izbačen Frizel, pa je novi-stari šampion iz kazni koje je realizovao Polard poveo 6:0.

Potom su Mo'unga i Polard izmijenili pogotke iz kazni za 9:3, da bi u 29. minutu kapiten Novog Zelanda, Sem Kejn, bio isključen zbog udaranja ramenom u glavu suparnika.

Iako s igračem manje, Novi Zeland je bio aktivniji, ali do kraja prvog poluvremena ekipe su još samo izmijenile po pogodak iz kazni.

Drugo poluvrijeme je donijelo više nediscipline kod Južnoafrikanaca, jer je u 46. minuti na 10 minuta iz igre izbačen Kolisi. Pritisak „ol bleksa” je urodio esejom Bodijana Baretsa za 12:11 u 58. minutu, ali je Mo'unga promašio pretvaranje za preokret na 13:12.

Ragbisti Južnoafričke Republike
foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

U 73. minuti iz igre izbačen još jedan igrač Južnoafrikanaca - Kolbi, zbog namjernog igranja loptom prema naprijed, a priliku da iz kaznenog udarca dovede Novi Zeland u vodstvo dobio je Džordi Baret.

I on je bio neprecizan, pa su „springboksi” ponovili uspjehe iz 1995, 2007. i 2019. godine i sačuvali perfektan skor u finalima.

Zanimljivo, na prvenstvu u Francuskoj su na sve tri utakmice nokaut faze slavili s jedan razlike - u četvrtfinalu su savladali Francuze 29:28, a u polufinalu Engleze 16:15.

Bonus video: