Magnus Karlsen u Crnoj Gori: Budva spremna za šahovski spektakl

Evropsko prvenstvo u šahu održaće se od 10. do 21. novembra u hotelu "Splendid", spektakularnu listu učesnika, u kojoj je 150 velemajstora, predvodi najveći šahista današnjice, Magnus Karlsen

43305 pregleda 29 reakcija 8 komentar(a)
Magnus Karlsen i predsjednik ŠSCG Jovan Milović, Foto: ŠSCG
Magnus Karlsen i predsjednik ŠSCG Jovan Milović, Foto: ŠSCG

Budva će od 10. do 21. novembra ugostiti najbolje šahiste i šahistkinje Starog kontinenta.

Sve je spremno za održavanje Evropskog ekipnog prvenstva u šahu. Liste učesnika su potvrđene, a organizatori ne kriju zadovoljstvo zbog toga što spisak učesnika predvodi Magnus Karlsen, po mnogima najbolji šahista današnjice.

"Očekujemo da još jednom potvrdimo epitet sjajnog organizatora i domaćina najboljih evropskih turnira", kaže predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore Jovan Milović.

"Ostalo je još desetak dana do početka takmičenja, a pripreme su u završnoj fazi. Uputili smo još jedan sponzorski poziv crnogorskim kompanijama i nadamo se da podrška neće izostati i da ćemo zajedničkim snagama odgovoriti ovom velikom izazovu, ali i velikoj promociji Crne Gore i našeg šaha", dodao je Milović.

U muškoj konkurenciji nadmetaće se 38 ekipa, dok će u konkurenciji dama 32 ekipe tražiti šansu za što bolji plasman.

Prvi favorit, sudeći po rejtingu, u muškoj konkurenciji je ekipa Azerbejdžana sa nestvarnim prosječnim rejtingom od 2.700 poena, koju će predvoditi Šahrijar Mameđarov i Tejmur Rađabov, nekada članovi kluba top 5 svjetskih šahista. Tu je i Jevgenij Tomaševski, trener reprezentacije koja je 2009. godine, upravo u Budvi osvojila naslov evropskog šampiona.

Slijedi reprezentacija Rumunije, koje će sa ’’pojačanjima’’ Ričardom Raportom i Kirilom Ševčenkom, predstavljati novu super ekipu, a upravo će pomenuti dvojac debitovati u Budvi. Slijede ekipe Njemačke i Engleske, Norveška sa Karlsenom je na devetom mjestu, a Crna Gora ima startni broj 28.

"Poznato je da na Evropskom šampionatu nema lakih mečeva, pa je teško predvidjeti dešavanja. Biće izuzetno zanimljivo pratiti dešavanja tokom šampionata, a mišljenja sam da i naša reprezentacija može napraviti dobar rezultat i nadmašiti 18. mjesto iz Varšave, koje je do sada najbolji rezultat. U reprezentacji ćemo imati pet velemajstora: Denisa Kadrića, Nikolu Đukića, Nikitu Petrova, Luku Draškovića i Dragišu Blagojevića i nadam se da će zablistati na domaćem terenu", navodi Milović.

U konkurenciji dama nastupaju čak tri bivše prvakinje svijeta: Antoaneta Stefanova predvodi Bugarsku koja će nastupiti na EP nakon desetak godina, Aleksandra Kostenjuk će predvoditi Švajcarsku nakon što je napustila rusku rejting listu, dok će Ana Ušenjina nastupati za Ukrajinu. Mjesto prvog favorita rezervisano je, tradicionalno, za ekipu Gruzije, a slijede Azerbjedžan, Njemačka i Ukrajina.

"Održavanje ovog takmičenja prvi put u Crnoj Gori predstavlja svojevrsnu nagradu za rad Šahovskog saveza Crne Gore. Ujedno ovim takmičenjima nastavljamo bogatu tradiciju šaha u Crnoj Gori", ističe Milović.

Upravo ove godine obilježava se 100 godina od osnivanja prvog šahovskog kluba u Crnoj Gori, ŠK Nikšića.

Budva je, inače, prije 60 godina, odnosno 1963. bila domaćin Studentske olimpijade. Dvadeset godina kasnije, 1983. godine u Nikšiću je u organizaciji Monteksa održan super turnir na kome je ispred tri prvaka svijeta slavio Gari Kasparov i vinuo se u sam vrh svjetskog šaha. U jeku sankcija 1992. godine na Svetom Stefanu odigrana je polovina revanš meča Fišer - Spaski.

Nakon nekoliko prvenstava Evrope za mlade, te Evropskog kupa šampiona 2019. godine, Mediteranskog prvenstva 2021. i Evropskog prvenstva za dame u martu ove godine, Crna Gora ponovo dočekuj šahovsku elitu. Od 347 učesnika i učesnica, čak 325 ih posjeduje međunarodnu titulu od čega je gotovo 150 velemajstora.

Na kraju, predsjednik ŠSCG Milović je izrazio velika očekivanja od turnira, a najavio je specijalno za ljubitelje drevne igre i neke nove stvari:

"Obezbijedićemo konstantan televizijski prenos dešavanja iz Budve, sa sjajnim komentatorima kako bi ljubiteljima šaha u Crnoj Gori omogućili što bolji ugođaj i mogućnost praćenja dešavanja iz Budve, u koju će biti uprte oči čitavog šahovskog svijeta. Nadamo se da će naši reprezentativci pokazati za tablom svoje mogućnosti, a da ćemo mi kao organizatori, zajedno sa našim partnerima i sponzorima povući još jedan dobar potez".

Tokom trajanja šampionata biće održan i Kongres Evropske šahovske unije, na kome će biti odlučivano o novim takmičenjima, a Crne Gora je predala kandidature za domaćinstvo velikih evropskih takmičenja 2025. i 2026. godine.

Bonus video: