Dulović: Uvijek ću tu biti za prijatelje, naš karate i Crnu Goru

Nenad Dulović, srebrni sa Svjetskog prvenstva u Budimpešti, za istorijski rezultat zahvalan podršci u crnogorskoj karate porodici i roditeljima

22063 pregleda 27 reakcija 17 komentar(a)
Srebrnom karatisti nije izostala prava pdorška od predsjednika Perkovića i selektora Cecunjanina, Foto: Boris Brnović/KSCG
Srebrnom karatisti nije izostala prava pdorška od predsjednika Perkovića i selektora Cecunjanina, Foto: Boris Brnović/KSCG

Nevjerovatan rezultat, najveći u karateu od sticanja crnogorske nezavisnosti - srebro Nenada Dulovića na 26. Svjetskom prvenstvu u Budimpešti, Karate savez je obilježio prigodnim koktelom, gdje je uz fantastičnog borca podgoričkog Omladinca, uspjeh proslavljen uz prisustvo njegovih roditelja, Zorana i Milke, trenera Žarka Rakovića, selektora Almira Cecunjanina, reprezentativnog tima, kao i najviših zvaničnika crnogorskog sporta.

Dužno priznanje 24-godišnjem Duloviću ne bez velikog respekta, neskriveno divljenje i oduševljenje rezultatom, naročito načinom na koji ga je zaslužio na ponos crnogorskog kaartea i sporta, odali su predsjednik COK-a Dušan Simonović, njegov pomoćnik i zlatni olimpijac Igor Vušurović, te doskorašnji i sadašnji ministar sporta, Vasilije Lalošević i Dragoslav Šćekić. Domaćin ispred Saveza bio je predsjednik KSCG, Predrag Perković.

- Polako postajem svjestan rezultata, ali na njemu se neće završiti. Siguran sam da me čeka uspješna i velika karijera. Želim da radim i napredujem, da ostvarim nove pobjede i osvajam nove medalje, da se u čast mojih rezultata viori zastava i svira himna. Da dam doprinos da se karate popne na veći nivo. Želio sam tu medalju u Budimpešti, da budem baš ja osvajač jubilarne, 50. sa šampionata svijeta Evrope i svijeta za moj klub. U godini jubileja i 50 godina postojanja kluba koji su osnovali i do statusa najboljeg podigli Nikola i Žarko Raković. To mi je bio ogroman motiv - rekao je Dulović.

On se zahvalio i selektoru Almiru Cecunjaninu, prijateljima i ekipi iz rešprezentacije, Savezu, koji su u svakom momentu bili uz njega. Tokom pripreme i u Budimpešti.

- To je medalja svih nas u karate ekipi, a posebno mi je drago da sam ponosnim učinio moje roditelje. Vjerovali su u mene i najveći mi je uspjeh u životu što sam uspio da ih usrećim. Medalja je njihov uspjeh, više nego moj. Zadovoljstvo mi je što sam imao čast da karate i svoju državu predstavljam u najboljem svjetlu, uprkos zdrastvenom problemu. Uspio sam da tu manu pretvorim u prednost - istakao je Dulović.

Njemu je sa 11 godina konstatovan dijabetes A tipa, insulin mora primati najmanje četiri puta dnevno a to nije bio jedini problem sa kojim se izborio borac Omladinca.

- Bilo je misli i da odustanem, nakon loma vilice prije 18 mjeseci, potom povreda oba koljena. Osvojio sam i prije već dosta, ali.., karate je nešto što najviše volim i znam. Podrška nije izostala a kada sam na Evropskom prvenstvu u Gvadalahari pozvan u ekipu i povrijeđen, samo kao moralna podrška, bilo mi je jasno da moram da nastavim i dam sve od sebe. To me je mentalno ojačalo. I da, biću uvijek tu za prijatelje, ekipu, crnogorski karate i reprezentaciju, za Crnu Goru - obećao je Dulović.

Na putu do istorijskog finala i uspjeha karijere eliminisao je Tonija Noa Pizina iz Švajcarske (1:0), Žoakima Mendeša iz Portugala (6:4), Fahada Alkhatamija iz Saudijske Arabije (8:0), Italijana Đanluku de Viva (5:0) i u polifinalnom meču Mohameda Ozdemira iz Njemačke (3:0). U meču za zlato poražen je od aktuelnog olimpijskog, svjetskog i evrospkog prvaka Stivena da Koste 5:3.

- Meč je bio moj, nakon 90 sekundi borbe Francuz nije uspijevao da isprati moj tempo, fizičiki da izdrži nalete i samo mu je renome i uticaj kod sudija sačuvao naslov prvaka. Lično, najteži rival mi je bio Švajcarac u prvom kolu - zaključio je Dulović.

On će od države dobiti nagradu od 25.000 eura, status vrhunskog sportiste kojim stiče mjesečne sportske nadoknade nakon 35. rođendana, dok će njegov trener dobiti pola od iznosa garantovanog svom sjajnom sportisti, najavio je Laloševć, koji je sa pozicije ministra ispratio na put crnogorsku selekciju u Budimpeštu.

- Finale Svjetskog prvenstva nije dostignuće često u crnogorskom sportu, a naš karate je na takav rezultat čekao preko 30 godina. Dulović ne samo da je bio ravnopravan u borbi sa olimpijskim pobejdnikom, već je u drugom dijelu borbe bio i dominantan. Do finala je imao pet velikih pobjeda, u četiri od njih nije izgubio ni poen a borio sa borcima takvih sistema kakvi su u Njemačkoj, Italiji... Mala Crna Gora pokazala je da se i protiv velikih budžeta može boriti hrabrim nastupom, požrtvovanim radom i dobrim pripremama, nekim sistemom koji to sve treba da omogući - rekao je Perković i dodao:

- Osvojili smo i evropsku medalju u katama, ali siguran sam, da uprkos velikim rezultatima, možemo i više. Imamo još prostora za to kod takmičara u pojedinačnoj konkurenciji, ali i kod ekipa. Naš zadatak je da zadržimo ovu generaciju seniora, da napravimo uslove da se održi generacija u mlađim kategorijama koja je izuzetno kvalitetna. Njihovim dolaskom za par godina možemo obezbijediti da se svjetske medalje osvajaju u kontinuitetu - objasnio je Perković poziciju svog sporta.

Perković nije krio zadovoljstvo ponašanjem i zalaganjem ekipe u Budimpešti, ali ni javno iznesen podatak od strane Laloševića, da je njegov Savez najfunkcionalniji i primjer za sve ostale u Crnoj Gori.

Njemu se, ali i direktoru reprezenatcije Miodragu Radunoviću i Dulović zahvalio na podršci tokom teških povreda, a Rakoviću i na programu i pomoći u liječenju dijabetesa.

Bonus video: