Previše smo visoko da bismo dozvolili pad

Tradiciju i znanje u crnogorskom karateu menadžment na čelu sa Predragom Perkovićem pretvorio u sezonu istorijskih rezultata

5405 pregleda 64 reakcija 2 komentar(a)
Perkoviću vrhunski sport otvarao sva vrata, sada vraća dug, Foto: Boris Brnović/KSCG
Perkoviću vrhunski sport otvarao sva vrata, sada vraća dug, Foto: Boris Brnović/KSCG

U sportovima kalendarskih sezona bliže se termini sumiranja učinjenog, ostvarenih rezultata, propuštenih ili nedovoljno iskorišćenih šansi i prilika. Pogledom unazad u ovom momentu u crnogorskom sportu najzadovoljniji su u karateu, u kojem su najveća takmičenja u kalendaru završena na način da čine ponosnim cjelokupnu crnogorsku sportsku javnost. Svjetskim srebrom seniroa Omladinca u borbama, Nenada Dulovića, samo je stavljen ukras na slavljeničku tortu, tačnije torte, jer je razloga za slavlja bilo - i te kako!

Rezultat nije slučajan, pogotovo nakon javne objave doskorašnjeg ministra sporta i mladih, Vasilija Laloševića, koji je Karate savez nedvosmisleno označio najfunkcionalnijim u crnogorskoj sportskoj porodici. Na njegovom čelu uskoro će drugu kalendarsku godinu zaokružiti Predrag Perković.

- Najvećim uspjehom devetočlanog Upravnog odbora, na čijem sam čelu, doživljavam uspostavljenu atmosferu zadovoljstva i povjerenja u Savezu. Taj sklad se iz vrha prenosio ka ostalim stukturama i sada sa sigurnošću i ne bez sreće i ponosa možemo da konstatujemo jednu od najuspješnijih i najboljih godina u istoriji crnogorskog karatea. A ona je bogata, sa generacijama sjajnih i trofejnih takmičara i medaljama sa najvećih takmičenja još od Sidneja 1986. godine. Tradicije i znanja nam ne nedostaje i trebalo je posložiti kockice da se to pretvori u nove uspjehe, priznanja, medalje i pehare - priča za “Vijesti” Perković.

Bogatu sportsku karijeru u takmičarskom karateu, te znanje iz četvorogodišnjeg vođenja sudijske organizacije u Savezu, uz bogatu privatnu i poslovnu biografiju ekonomiste i top menadžera, Perković je riješio da stavi u službu svog sporta. Ne bez peripetija, otpora i borbe, dobio je podršku za predsjednika Karate saveza.

- Osim sreće takmičara, njihovih trenera i selektora, medalje čine da osjetim da vraćam dug sportu, karateu i to je za mene neprocjenjivo. Zahvaljući uspjesima u sportu meni su se sva vrata otvarala, zato sam i ušao u tu priču. Mada, razmislio bih da sam znao dubinu problema. Sada su na sreću iza nas i dugovi, pravni postupci i promašaji zbog kojih je karate bio van izdvajanja iz budžeta države. Sve smo zajedništvom uspjeli da prevaziđemo, a pomoglo mi je iskustvo takmičara. Znao sam kako da priđem, kako razmišljaju i šta im je potrebno a ja sam umnogome promijenio mišljenja i sada sam svjesniji iluzija o radu ljudi u upravi. Više sada cijenim taj rad. No, inovacije koje smo donijeli su se pokazale punim pogotokom, prvenstveno da odluke koje donosi Skupština klubova rješava Upravni odbor, nezavisan od njihovih pojedinčnih uticaja i spriječen je bilo kakav konflikt interesa, a sa druge strane selektori su birani na konkursu. S tim da su trofejni takmičari dobili šansu i iskoristili je. Milena Milačić se nakon EP u Gvadalahari može pohvaliti evropskom bronzom i kao kate selektorka, Almir Cecunjanin je sa Dulovićem došao do srebra a ne treba zaboraviti i da se ekipa u borbama u Gvadalahari borila za bronzu. Prigrabili su priliku, iskoristili je i to rade volonterski, baš kao i cijeli UO, jer svi vraćamo dug sportu - objasnio je Perković i naglasio:

- Svim bivšim trofejnim i vrhunskim karatistima vrata Karate saveza su širom otvorena. Tako će biti dok sam ja na čelu. Doći do medalje u konkurenciji 113 zemalja u Budimpešti sada, kada je karate širom meridijana jedan od najmasovnijih sportova je nevjerovatan rezultat. Neuporediv sa nekim ranijim decenijama, jer je konkurencija olimpijska, nevjerovatna! Borbe i nastupi su brži, atraktivniji. I čudno je da karatea neće biti na progarnu OI u narednih pet godine, ali vratiće se. Mora! Toliko je svuda u svijetu popularan i uvažen, a i bazični je sport - uvjeren je Perković.

Trening nakon posla, a prijetnja najboljima

Sa oba najveća takmičenja, Evropskog prvenstva u Gvadalahari, ali i tek završenog Svjetskog u Budimpešti, naša je selekcija donijela po medalju. I ne samo sa njih...

- Nenad Dulović je apsolutni heroj, sa dijabetesom tipa A i amaterskim bavljenjem ovim sportom, jer on uporedo sa treningom i radi da bi zaradio za život, oštećen je u borbi za zlato sa najtrofejnijim borcem u posljednjoj deceniji u svijetu - aktuelnim olimpijskim, svjetskim i evropskim prvakom iz Francuske, Stivenom da Kostom. No, ne smijemo zaboraviti i da je naš kata tim iz Bara donio prvu medalju u muškoj konkurenciji još od 1986. godine. Pomalo je zbog blizine najvećeg takmičenja promakao uspjeh Milene Jovanović iz Omladinca i zlata na Svjetskim igrama mlađih seniorki, gdje se izuzetno teško plasirati, biti među osam najboljih. U poretku Balkanskog seniorskog prvenstva smo bili najbolji, Biserka Radulović iz Budućnosti je osvojila mediteransku bronzu a zaslužili smo i pet medalja sa Evropskog prvenstva za kadete, juniore i mlađe seniore - sumirao je najznačajnije rezultate Perković.

Rezultat ogroman i nimalo slučajan.

- Ne zaustavljam se dok posao ne završim do kraja. Treba stvoriti uslove za supertalentovanu mladu generaciju, a to mi je zadatak. Naši su treneri i takmičari prošli seminare zlatnog takmičara i selektora Predraga Stojadinova u borbama, dolazio je najtrofejniji svih vremena, Luka Valdesi, za rad u katama i to baš pred uspjeh našeg tima. Obezbijedili smo seminar u Beogradu sa stručnajcima iz Japana, dolazile su ovdje na pripreme brojne selekcije iz razloga nedostatka sparing partnera i omogućili dostizanje forme u Seriji A u Larnaki. Mi smo, ipak, mala država i ograničena nam je baza. Ali, postigli smo da imamo sada veliki broj klubova čiji takmičari osvajaju najveće medalje. Klubovi, dakle, dobro rade - zaključio je Perković.

Bonus video: