Magnus Karlsen za potpuni šahovski ugođaj u Budvi

Sjutra otvaranje Evropskog ekipnog prvenstva u šahu, koje će se održati u od 10. do 21. novembra u budvanskom hotelu "Splendid"

11400 pregleda 118 reakcija 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Evropsko ekipno prvenstvo održaće se u Budvi od 10. do 21. novembra.

Na ceremoniji svečanog otvaranja, u subotu u 18 sati u hotelu "Splendid", predviđeno je da se gostima obrate predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore Jovan Milović, predsjednik Evropske šahovske unije Zurab Azamjparašvili i Dragoslav Šćekić, potpredsjednik Vlade za demografiju i mlade i ministar sporta i mladih.

"Posljednje pripreme su u toku, očekujemo istinski praznik šaha koji će još jednom u sjajnom svijetlu predstaviti Crnu Goru na šahovskoj pozornici Evrope i svijeta", saopšteno je iz Šahovskog saveza Crne Gore.

U muškoj konkurenciji nastupiće 38 ekipa, dok će u konkurenciji dama nastupiti 32 ekipe.

Listu učesnika predvodi Magnus Karlsen, neprikosnoveni broj 1 na svjetskoj rejting listi, koji će nakon osam godina biti dio norveškog šahovskog tima na najvećoj smotri evropskog šaha.

Prvi favorit po rejtingu je, međutim, reprezentacija Azerbejdžana, sa nestvarnim prosjekom od 2.701 poena, a Azeri nade polažu u svoj poznati dvojac Šahrijar Mameđarov - Tejmur Rađabov. Drugo mjesto na listi favorita sudeći po početnom rejtingu dijele reprezentacije Rumunije i Njemačke. Za Rumuniju će debitovati Ričard Raport i Kiril Ševčenko, a projekat rumunske federacije veoma je ambiciozan. Njemačku će predvoditi tinejdžer Vinsent Kajmer, član kluba "2.700+".

Crna Gora će na takmičenju nastupiti sa tri reprezentacije, što je ekskluzivno pravo domaćina. Selektor A tima Dragan Kosić opredijelio se da povjerenje ukaže petorici velemajstora: Denisu Kadriću, Nikoli Đukiću, Nikiti Petrovu, Luki Draškoviću i Dragiši Blagojeviću.

"Čini se da nikada nismo imali bolji tim, koji na startnoj listi zauzima poziciju broj 24", istakli su iz ŠSCG.

Selektor B ekipe, Božidar Ivanović šansu je ukazao: Aleksandru Tomiću, Andreju Šukoviću, Milošu Pečurici, Peku Đuroviću i Milu Poboru, dok će u C timu naše države nastupati: Blažo Kalezić, Marko Krivokapić, Veljko Draganić i Vuk Miletić.

U konkurenciji dama prvo mjesto tradicionalno je rezervisano za Gruziju, koja, paradoksalno, traži prvo zlato nakon Evropskog prvenstva u Puli, sada već davne 1997. godine. Drugi favorit je ekipa Azerbejdžana, treća je selekcija Njemačke. Bugarska je na petom mjestu, a zanimljivo da će Bugarska nastupiti na ovom takmičenju nakon pauze od desetak godina.

Kuriozitet je nastup tri bivše svjetske prvakinje: Aleksandre Kostenjuk, Antoanete Stefanove i Ane Ušenjine, a Kostenjuk će nastupati za reprezentaciju Švajcarske nakon što je napustila rusku federaciju.

Naše dame će nastupiti u sastavu: Aleksandra Milović, Nikolina Koljević, Alena Skvorcova, Mateja Popović i Milena Mosurović.

"Nadamo se da će pružiti dobre partije i napraviti prijatno iznenađenje na Evropskom prvenstvu", naveli su iz ŠSCG.

Generalni pokrovitelji prvenstva, koje organizuje Šahovski savez Crne Gore su Vlada Crne Gore i Opština Budva, a cijelo takmičenje biće igrano u hotelu Splendid.

Ljubitelji šaha biće u mogućnosti da uživo prate dešavanja iz Budve.

Bonus video: