Poklon za jubilej i 75. rođendan Šahovskog saveza Crne Gore

U budvanskom hotelu "Splendid", uz prisustvo jednog od najvećih šahista svih vremena Magnusa Karlsena, otvoreno Ekipno prvenstvo Evrope u šahu

4647 pregleda 3 komentar(a)
Magnus Karlsen večeras u Budvi, Foto: Vijesti
Magnus Karlsen večeras u Budvi, Foto: Vijesti

Evropsko ekipno prvenstvo u šahu, jedan od najznačajnijih događaja u crnogorskom sportu ove godine, otvoreno je u hotelu Splendid u Budvi, prigodnom ceremonijom otvaranja kojoj je prisustvao i neprikosnoveni broj jedan na svjetskoj listi Magnus Karlsen.

Predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore Jovan Milović iskazao je ponos zbog održavanja takmičenja, ali i naveo da je ovaj dan, dva mjeseca prije 75. rođendana Šahovskog saveza Crne Gore, najljepši poklon svih: šahista, šahovskih zaljubljenika i prijatelja šaha - Crnoj Gori.

Milović je takmičarima poželio da osjete nadahnuće za tablom koje Šahovski savez Crne Gore osjeća kao domaćin ovog prestižnog takmicenja.

Predsjednik Evropske šahovske unije, proslavljeni velemajstor Zurab Azmajparašvili, pohvalio je domaćina i iznio mišljenje da Crna Gora postaje šahovska destinacija broj jedan u Evropi. Azmajparasvili je pohvalio i nastojanja Šahovskog saveza Crne Gore koja se tiču projekta Šah u škole, ali i cjelokupnog rada aktuelnog rukovodstva.

Šah
foto: Vijesti

Potpredsjednik Vlade i ministar sporta i mladih Dragoslav Šćekić poželio je takmičarima ugodan boravak u Crnoj Gori, te se zahvalio Evropskoj šahovskoj uniji na povjerenju koje je ukazala našoj državi.

Ceremoniji otvaranja prisustvovao je i neprikosnoveni broj jedan na svjetskoj listi, Magnus Karlsen koji je potom bio raspoložen i da se fotografiše sa fanovima.

Za umjetnički dio programa bio je zadužen trio Nuova i sopranistkinja Milica Lalošević. Na ceremoniji je prikazan i film kao osvrt na istoriju crnogorskog šaha. Partije prvog kola su na programu danas od 15 časova, a nastupiće ukupno 38 ekipa u muškoj i 32 u ženskoj konkurenciji. Crna Gora će imati tri ekipe u muškoj, te jednu u ženskoj konkurenciji.

Bonus video: