Šah: Porazi crnogorskih reprezentacija prvog dana EP

Partije drugog kola su na programu u nedjelju od 15 sati

6951 pregleda 1 komentar(a)
Foto: ŠSCG
Foto: ŠSCG

U Budvi su danas odigrane partije prvog kola Evropskog ekipnog prvenstva u šahu.

Predsjednik Evropske šahovske unije, proslavljeni velemajstor Zurab Azmajparašvili simbolično je povukao prvi potez u partiji Nino Baciašvili - Marsel Efroimski u meču na prvom stolu u konkurenciji dama, Gruzija - Izrael, dok je član UO Šahovskog saveza Crne Gore i počasni potpredsjednik Evropske šahovske unije Veselin Vanja Drašković povukao prvi potez u partiji Magnusa Karlsena u duelu Norveške protiv Slovačke.

Naše reprezentacije su pretrpjele poraze.

Muški tim je izgubio od Jermenije 2,5 - 1,5. Jedini poraz pretrpio je velemajstor Nikola Đukić u duelu na drugoj tabli sa Gabrielom Sargisjanom.

Denis Kadrić, Nikita Petrov i Luka Drašković su uprkos velikoj borbi i dobroj igri morali da se zadovolje remijima, a najviše razloga da žali ima Denis Kadrić koji je ispustio bolju poziciju u partiji sa Haikom Martirosjanom.

Mlada reprezentacija (Aleksandar Tomić, Andrej Šuković, Miloš Pečurica i Peko Đurović) poražena je maksimalnim rezultatom od Izraela.

Treća naša selekcija je poražena od Turske rezultatom 3,5 - 0,5, a jedini remi izborio je omladinski šampion Vuk Miletić koji je bijelim figurama remizirao sa velemajstorom Mertom Jilmazieliem.

Dame su izguble (3:1) od Srbije.

Mateja Popović i Alena Skvorcova su remizirale sa Jovanom Erić, odnosno Marinom Gajčin, dok su Aleksandra Milović i Nikolina Koljević poražene od Teodore Injac odnosno Adele Velikić.

Turnir je počeo velikim iznenađenjem u muškoj konkurenciji.

Prvi favorit - reprezentacija Azerbejdžana je poražena od Danske, a heroj Danaca je Mads Andersen koji je savladao Šahrijara Mameđarova, nekadašnjeg svjetskog broja dva.

Preostale tri partije su završene remijima.

Magnus Karlsen
foto: Vijesti

Svjetski broj jedan, Magnus Karlsen, slavio je u duelu sa Jergušom Pehačem iz Slovačke, ali je njegova pobjeda bila dovoljna samo za neriješen rezultat s obzirom na to da je Viktor Gazik savladao Arjana Tarija na drugoj tabli.

Partije drugog kola su na programu u nedjelju od 15 sati.

Generalni pokrovitelji šampionata koji se igra u hotelu Splendid su Vlada Crne Gore i Opština Budva.

Bonus video: