Pobjeda, remi i dva poraza naših reprezentacija, Karslen slavio - Norveška izgubila

Odigrane partije trećeg kola Evropskog ekipnog prvenstva u šahu, koje se održava u budvanskom hotelu Splendid

4290 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Tomić, Foto: Aleksandar Tomić
Aleksandar Tomić, Foto: Aleksandar Tomić

Danas su u Budvi odigrane partije trećeg kola Evropskog ekipnog prvenstva u šahu. Naše reprezentacije zabilježile su jednu pobjedu, jedan remi i dva poraza. Pobjedu je ostvarila B reprezentacija, remizirala je C reprezentacija, dok su muška i ženska reprezentacija poražene.

Mladi sastav savladao je selekciju Škotske sa visokih 3,5:0,5. Sigurni su bili Aleksandar Tomić, Miloš Pečurica i Milo Pobor koji je danas prvi put nastupio, dok je Andrej Šuković remizirao. Prva dva boda za našu ekipu, nakon poraza od Litvanije i Izraela, koja će sigurno značiti na polju samopouzdanja. Jedini naš sastav koji je danas slavio sjutra se sastaje sa ekipom Moldavije.

Prvi bod upisaka je i C ekipa, zahvaljujući pobjedama Blaža Kalezića i Veljka Draganića bijelim figurama, dok je pobjeda u meču izmakla zbog poraza Marka Krivokapića i Vuka Miletića. Naša C ekipa se sjutra sastaje sa reprezentacijom Farskih Ostrva.

Naša reprezentacija poražena je od selekcije Turske u zanimljivom meču. Luka Drašković na četvrtoj tabli remizirao je sa kolegom po tituli, velemajstorom Kemil Kan Ali Marnadijem. Denis Kadrić je pretrpio prvi poraz, nakon dva remija u duelu sa najboljim turskim igračem Mustafom Jilmazom, dok je Emre Kan nadigrao našeg reprezentativca Nikitu Petrova. Nikola Đukić je dugo pokušavao da slomi otpor Sanala Vahapa i ublaži poraz, ali je na kraju njihova partija okončana remijem nakon obostrano korektne igre. Naša selekcija se u četvrtom kolu sastaje sa ekipom Sjeverne Makedonije.

Dame su upravo u duelu sa Sjevernom Makedonijom pretrpjele svoj drugi poraz, a čini se da je rezultat mogao biti i povoljniji. Alena Skvorcova je upisala još jednu pobjedu na svoj konto u duleu sa Sanjom Trajkovskom, a nakon remija Aleksandre Milović sa Monikom Stojkovskom činilo se da su naše dame na pragu novih bodova. Ipak, Nikolina Koljević je ispustila bolju poziciju, a ukazanu prednost Ivana Manova je iskoristila i izjednačila rezultat, dok je Mateja Popović prvi poraz doživjela od Monike Žežovske pa su naše šahistkinje poražene minimalnim rezultatom. Sjutra se sastaju sa reprezentacijom Austrije.

Poljska i Njemačka su jedine u muškoj konkurenciji zadržale maksimalan učinak, a u četvrtom kolu očekuje nas njihov međusobni duel, a u konkurenciji dama maksimalne su selekcije Francuske i Azerbejdžana koje se takođe međusobno sastaju u sjutrašnjim duelima od 15 sati.

Magnus Karlsen je nakon remija u drugom kolu u trećem savladao predstavnika Islanda Steina Gretarsona, ali njegova Norveška je ipak minimalno poražena od ’’ribara’’

Sjutra je na programu četvrto kolo.

Bonus video: