Kad stigne sportski selebriti: Karlsenov dolazak izdigao šahovski šampionat u Budvi na najviši nivo

Magnus Karlsen je u Crnoj Gori igrao prije 20 godina, kao vunderkind, a dvije decenije kasnije vratio se kao globalni superstar

18890 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Vijesti
Foto: Vijesti

Jedno od najvećih sportskih takmičenja u Crnoj Gori već četvrti dan se održava u Budvi, gdje su na programu mečevi na ekipnom prvenstvu Evrope u šahu.

Evropski šahovski krem okupio se u hotelu "Splendid", a među njima i najveći - Magnus Karlsen, neprikosnoveni kralj igre na 64 polja, po mnogima najbolji igrač svih vremena.

Magnus Karlsen je u Crnoj Gori igrao prije 20 godina, kao vunderkind, a dvije decenije kasnije vratio se kao globalni superstar - pokazao je to, možda slučajno, i time što je na prvi meč prvog kola došao posljednji, nekoliko minuta kasnije od svih ostalih takmičara, koji su već bili na svojim mjestima i spremni da povuku prve poteze.

Magnus Karlsen
foto: Vijesti

I samo njegovo prisustvo daje šampionatu Evrope posebnu dimenziju, a njegova neposrednost i otvorenost oduševila je organizatore.

"Karlsen je sportski selebriti, ogroman je nivo njegove popularnosti. On je izvodio početni udarac na 'Santjago Bernabeuu' na utakmici Real Madrida - eto dokle ide njegova popularnost, i to je uspio da odradi. Već više od deceniju je neprikosnoveni broj jedan na svjetskoj rang-listi, i došao je sasvim normalno, kao i ostali takmičari, čak je došao kad smo pripremali salu za takmičenje, posjetio nas, i rekao nešto u fazonu - okej ljudi, doći ću i na otvaranje. Meni je to bilo malo nevjerovatno i definitivno da je Magnus dao poseban pečat samom činu otvaranja, ali i svojim igrom cijelom prvenstvu", kazao je Mitar Đukanović, generalni sekretar Šahovskog saveza Crne Gore.

"Karlsen privlači ogromnu pažnju, svi su za njega zainteresovani, što je nešto sasvim i prirodno jer definitivno za njega možemo da kažemo da je kralj ove igre. Superioran je već 15 godina, što rezultatima, što načinom igre i ponašanjem, tako da je on dao dodatnu notu takmičenju i uzdigao da bude još značajnije i veće", istakao je predsjednik Šahovskog saveza Crne Gore Jovan Milović.

Magnus Karlsen, Jovan Milović, Dragoslav Šćekić
foto: ŠSCG

"On je trenutno najveće ime i izaziva najveću pozornost. Dosta ljudi, čak i oni koji ne prate šah, znaju ko je Magnus Karlsen i imati ga ovdje daje takmičenju dodatnu vrijenost", nadovezao se potpredsjednik Evropske šahovske unije, hrvatski velemajstor Alojzije Janković.

Norveški šampion - šahovski Mocart, zapravo, samo predvodi šahovsku elitu koja se okupila u Budvi. Impoznatan je broj velemajstora i velemajstorki koji će se sve do 21. novembra nadmetati za evropsku titulu kao članovi nacionalnih timova.

"Preko 160 velemajstora nastupa na ovom takmičenju, od Mameđarova i Radžabova - predvodnika Azerbejdžana koji je glavni favorit za osvajanje, zatim rumunskog tima, Francuske, Engleske, mnogi pojačani sa Rusima koji su prešli da igraju na evropske zemlje i mislim da je ovo najjači evropski šampionat ikada održan", istakao je Milović.

Jovan Milović
Jovan Milovićfoto: Vijesti

"Mislim da još u potpunosti nismo svjesni kakav je ovo događaj, koliki je njegov značaj i kakvo je uopšte predstavljanje Crne Gore na sportskoj mapi Evrope. Zaista može da služi na ponos našoj državi sve što je tim Šahovskog saveza uradio ovdje u Budvi. Svakao da nam je značajna bila podrška Vlade Crne Gore, zatim Opštine Budva, ali i svih naših drugih zainteresovanih sponzora", nadovezao se Đukanović.

Šah
foto: Vijesti

Organizacija ovakvog takmičenja traje više od dvije godine, iza ekipe Šahovskog saveza Crne Gore je ogroman posao, a nakon otvaranja i prvog dana utisci su - fenomenalni. Sjajan ambijent u hotelu Splendid, pogled na naše more, učesnici prvenstva imaju sve uslove da se posvete nadmudrivanju na 64 polja.

"Jedan veliki tim, koji je naporno radio, posebno u posljednja dva mjeseca i rezultat svega toga je da smo imali ovako zavidno otvaranje - svi gosti su veoma zadovoljni uslovima za takmičenje i svim ostalim stvarima", naglasio je Jovan Mlović.

"Mislim da su uslovi i organizacija ono najbolje što se može očekivati, igrači su, kako sam dobio neke informacije, prezadovoljni što su u Crnoj Gori, i mislim da je ovo događaj ne samo za šahovsku zajednicu već i za cijeli sport. Siguran sam da će ovo biti velika promocija vaše zemlje", poruka je Alojzija Jankovića.

Ovakva takmičenja velika su šansa za promociju šaha, a čelnici Evropske šahovske unije se trude da drevnu igru približe novim generacijama.

Alojzije Janković
Alojzije Jankovićfoto: Vijesti

"Mislim da je jako bitno da se šah probije na televiziju i super je biti prisutan kroz neka ovakva takmičenja, da šira javnost vidi kako šah može biti i televizičan, i zanimljiv. Šah ima svoju draž i očekujem da će se u budućnosti sve više i više davati prostora šahu", kaže Janković.

U žestokoj konkurenciji na šampionatu Evrope šansu da naprave dobar rezultat imaju naši šahisti - Crna Gora, kao domaćin, ima tri tima u muškoj konkurenciji...

"Prva ekipa ima dobar sastav, iako je 26. po rejtingu mislim da je njihov kvalitet značajno bolji. Dosta su reprezentacije ujednačene, svako ima određenu šansu i uz dozu sportske sreće očekujem da će ako ništa drugo ponoviti rezultat da budu 13. u Evropi kao u 2013. u Poljskoj", kaže Milović.

Šahovska reprezentacija Crne Gore, Šahisti Crne Gore
foto: Vijesti

Ženska selekcija, kao jedna od najmlađih, traži iznenađenja iz drugog plana.

"Imamo sad neki novi tim, to su mlade djevojke, jedna od najmlađih ekipa ovdje u Budvi. Očekujem da i dalje stiču iskustvo, da se bore najbolje što mogu", zaključuje Jovan Milović.

Evropsko ekipno prvenstvo traje do 21. novembra.

Bonus video: