Maks Ferstapen najbrži nakon četiri decenije u Las Vegasu

Leteći Holanđani Maks Ferstapen trijumfom na Velikoj nagradi Las Vegasa izjednačio se sa Sebastijanom Fetelom po broju pobjeda - 53

2833 pregleda 1 komentar(a)
Ferstapen je otvorio šampanjac u gradu zabave, Foto: REUTERS
Ferstapen je otvorio šampanjac u gradu zabave, Foto: REUTERS

Maks Ferstapen nastavlja da obara rekorde, a dominaciju je vozač Red Bula nastavio i u trci Formule 1 za Veliku nagradu Las Vegasa.

Tom pobjedom se na vječitoj listi izjednačio sa Sebastijanom Fetelom, pa sada obojica imaju po 53. Ispred su samo Mihael Šumaher sa 91, i Luis Hamilton sa 103 trijumfa.

Ali, do popravljanja ličnog rekorda od 18 pobjeda ove sezone, Red Bulu je donio svom 20. trijumf u 2023. godini, što je novi rekord jedne ekipe.

Prava draž trke, ipak, viđena je u režiji Šarla Leklera, koji je u Ferariju pretekao drugog vozača Red Bula Serhija Peresa u samom finišu. Vozač iz Monte Karla je kroz cilj prošao dvije sekunde iza Ferstapena, ali samo za 171 hiljaditinku ispred Peresa.

Nakon četiri decenije pauze na trku u Las Vegasu, vrijedilo je čekati jer bila je izuzetno uzbudljiva, i to na samo u borbi za podijum.

Ferstapen je na startu preuzeo vođstvo od Leklera izguravši ga sa staze, zbog čega je kažnjen sa pet sekundi. Ipak, vozač Ferarija je uspio da na stazi nadoknadi tu poziciju, pošto je pretekao Maksa u 16. krugu.

Ipak, kontakt između Ferstapena i Džordža Rasela je doveo do izlaska bezbjednosnog vozila a to je najviše koristilo dvojcu Red Bula. Peres je poslije pada na začelje pri startu, zahvaljujući dobroj strategiji i odlasku na zamjenu pneumatika, u momentu kada je trka usporena, uspio da se probije do Leklera, kojeg je i pretekao u 32. krugu. Tri kruga kasnije vozač Ferarija je uzvratio, da bi nedugo zatim Ferstapen sustigao njih dvojicu i nisu imali šansi protiv njega.

Iza vodećeg trojca plasirao se Esteban Okon u bolidu Alpina, a onda vozač Aston Martina Lens Strol ispred Karlosa Sainsa u Ferariju i sedmostrukog svjetskog šampiona Luisa Hamiltona. Rasel je zbog incidenta sa Ferstapenom kažnjen sa pet sekundi, zbog čega je pomjeren na osmu poziciju, a osvajače bodova kompletirali su Fernando Alonso u Aston Martinu i vozač Meklarena Oskar Pjastri.

Šampionat Formule 1 za 2023. godinu, završava se narednog vikenda trkom za Veliku nagradu Abu Dabija.

Bonus video: