EP u Budvi: Srbija prvak ispred Njemačke, neočekivano heroj šampiona postao i šahista sa Islanda

Kod dama šampion je Bugarska, koju je predvodila Antoaneta Stefanova, nekadašnja svjetska šampionka

6021 pregleda 8 komentar(a)
Šahisti Srbije, Foto: ŠSCG
Šahisti Srbije, Foto: ŠSCG

Budva je prethodnih dana uživala u drevnoj igri, genije Magnus Karlsen je učinio da se šampionat na crnogorskoj obali nikada ne zaboravi, dok je Srbija prvi put u istoriji postala šahovski šampion Evrope - neočekivano jedan od heroja te zemlje postao je i momak sa Islanda koji je van glavne pozornice igrao svoj meč.

Srbija i Njemačka u posljednje kolo su ušle izjednačene na vrhu, da bi za kraj naše sjeverne komšije savladale Grčku, dok je Njemačka bila bolja od Hrvatske.

Ispostavilo se da je titulu odlučivao duel Gudmundura Kjartasona sa Islanda i Kemil Kana Ali Marandija iz Turske, s obzirom na to da je duel Islanda i Turske rješavao dodatni kriterijum.

Kjartason je uspio da odbrani poziciju u kojoj je imao top protiv topa i skakača, pa je postavio konačnih 2:2 koji su odlučili da zlato pripadne Srbiji.

Srbija je tako uspjela da našravi nešto što nikad nije nije ni velika Jugoslavija, a istorijski dan za ovu zemlju potpisali su Aleksandar Pretke, Aleksej Sarana, Aleksandar Inđić, Robert Markuš i Velimir Ivić, dok je selektror bio Miodrag Perunović.

Bronzana medalja pripala je Jermeniji, dok je Crna Gora na kraju završila na 26. mjestu, naša C ekipa plasirala se na 30. mjesto, dok je mlada ekipa zauzela 36. mjesto.

Kod dama šampion je Bugarska, koju je predvodila Antoaneta Stefanova, nekadašnja svjetska šampionka, a nastupale su još Nurgul Salimova, Gergana Pejčeva, Viktorija Radeva i Beloslava Krasteva, inače članica ŠK Elektroprivreda iz Nikšića.

Šampionke Evrope
Šampionke Evropefoto: ŠSCG

Srebrene medalje pripale su šahistkinjama Azerbjedžana, dok su bronze bile Francuskinje.

Crnogorske dame bile su 29.

Dodijeljene su i nagrade za najbolje rezultate po pločama, a one su pripale: Magnusu Karlsenu i Teodori Injac za rezultat na prvoj ploči, na drugoj ploči najbolji su Aleksej Sarana i Nurgul Sarlimova, Badur DŽobava i Meri Arabidze na trećoj ploči. Na četvrtoj ploči najbolji su Maksim Lagarde i Paulina Gušar, dok su najbolje rezerbe Velimir Ivić i Tijana Mandura.

Kako navode iz Šahovskog saveza Crne Gore, po ocjenama mnogih šahovskih poslenika u Budvi je završeno najbolje organizaovano prvenstvo Evrope.

"Spuštena je zavjesa na šampionat koji će zlatnim slovima biti upisan u sportsku istoriju Crne Gore, kome je poseban pečat dao izvanredan nastup neprikosnovenog svjetskog broja 1 Magnusa Karlsena koji je takmičenju dao posebnu notu, a legendarni Norvežanin iskoristio je priliku da bodri i fudbalsku reprezentaciju Crne Gore u duelu sa Litvanijom. Ostaje takmičenje za ponos, ostaće uspomena na dane kada je Crna Gora odisala šahovskom energijom", saopšteno je iz ŠSCG.

Na kraju dodaju da su iznesene pohvale omogućile Crnoj Gori da dobije domaćinstvo još dva značajna događaja evropskog šaha.

"Riječ je o pojedinačnom prvenstvu Evrope u konkurenciji muškaraca i Evropskom kupu šampiona", zaključuju iz Šahovskog saveza.

Bonus video: