Završena sezona u Formuli 1, Ferstapen slavio u Abu Dabiju

Ferstapen je ostvario rekordnu 19. pobjedu u sezoni, 54. u karijeri, a četvrtu uzastopnu u Abu Dabiju

3522 pregleda 0 komentar(a)
Maks Ferstapen, Foto: Reuters
Maks Ferstapen, Foto: Reuters

Vozač Red Bula Maks Ferstapen pobijedio je danas u trci Formule 1 za Veliku nagradu Abu Dabija, posljednjoj u ovogodišnjem šampionatu.

Ferstapen je ostvario rekordnu 19. pobjedu u sezoni, 54. u karijeri, a četvrtu uzastopnu u Abu Dabiju. On je treći u istoriji po broju pobjeda, iza Luisa Hamiltona koji ima 103 i Mihaela Šumahera koji ima 91 pobjedu.

On je postao prvi vozač u istoriji koji je vodio u 1.000 krugova u trkama.

Holanđanin je ove sezone osvojio treću uzastopnu šampionsku titulu, a Red Bul je odbranio titulu u šampionatu konstruktora.

Drugo mjesto zauzeo je Šarl Lekler iz Ferarija, a treći je bio vozač Mercedesa Džordž Rasel, pošto je Serhio Peres kažnjen sa pet sekundi i trku je završio na četvrtom mjestu.

Vozači Meklarena Lando Noris i Oskar Pjastri zauzeli su peto i šesto mjesto, a sedmi je bio Fernando Alonso iz Aston Martina. Vozač Alfa Taurija Juki Cunoda bio je osmi, Luis Hamilton iz Mercedesa deveti, a 10. je bio Lens Strol iz Aston Martina.

Drugo mjesto u konkurenciji konstruktora osvojio je Mercedes, sa 409 bodova, tri boda više od Ferarija. Da Peres nije dobio kaznu od pet sekundi, drugi u šampionatu bio bi Ferari.

Naredna sezona Formule 1 počinje 2. marta 2024. godine trkom za Veliku nagradu Bahreina.

Bonus video: