Šahovska rapsodija za sva vremena

Sedam dana od završetka Evropskog ekipnog prvenstva u šahu u Budvi, a utisci se još nisu slegli: priča o Crnoj Gori i šahu je beskrajna ljubav koja nadahnjuje, vječiti plamen pun topline, piše Mitar Đukanović

6515 pregleda 2 komentar(a)
Prvenstvo Evrope u šahu bila je i velika promocija Crne Gore, Foto: Vijesti
Prvenstvo Evrope u šahu bila je i velika promocija Crne Gore, Foto: Vijesti

Spektakularno priređen Evropski šampionat nacionalnih timova u hotelu “Splendid” pokazao je da Crna Gora ima kapacitete evropskih razmjera da pruži gostoprimstvo i uslove za igru najboljim šahistima i šahistkinjama zemalja Starog kontinenta. Bilo je zadovoljstvo čuti pohvalne riječi mnogih učesnika takmičenja, a ja ću dodati da nigdje u svijetu, tokom svoje duge karijere, nijesam vidio bolji tretman od ovog u Budvi.

Efektnim kombinacijama na magičnoj crno-bijeloj table, legendarni Božidar Bonja Ivanović hranio je godinama dušu ljubiteljima drevne igre. Velemajstorove riječi iznad, velemajstorski su uvod u priču o Evropskom ekipnom šampionatu u šahu, koji je igran u Budvi od 10. do 21. novembra ove godine.

Istorijske titule reprezentacije Srbije u muškoj, odnosno Bugarske u ženskoj konkurenciji, na pjeni od mora ostaće upisane zlatnim slovima. Dok su se utisci kristalisali, stigle su i riječi predsjednika Šahovskog saveza Srbije, Dragana Lazića koji se pridružio velemajstoru Ivanoviću u pohvalama za, kako je naveo, rijetko viđene ili bolje rečeno neviđene uslove.

“To je bio nivo nezabilježen na sličnim takmičenjima. Rekao bih da se ti standardi neće dugo godina dostići”, istakao je Lazić.

Da su pohvale opravdane, potvrđuju i činjenice: Budva je ugostila 350 najboljih šahistkinja i šahista Evrope, koje je predvodio neprikosnoveni svjetski broj 1 Magnus Karlsen. Gosti i gošće iz 39 država Starog kontinenta odigrali su 1.260 partija i pokazali da igra nad igrama i dalje živi i da partije nijesu osuđene na remi, s obzirom da je odlučeno njih 710. Taj podatak ukazuje na veliku borbenost, a iz te borbenosti rodile su se i neke prelijepe kombinacije i partije koje će svoje mjesto naći u šahovskoj literaturi.

Crna Gora je ugostila i delegate Kongresa Evropske šahovske unije. Baš kao i među igračima, nepodijeljen stav da je prvenstvo u Budvi bilo najbolje ikad organizovano, bio je i među delegatima. Kongres je jednoglasno odlučio da Crna Gora dobije domaćinstva Evropskog pojedinačnog prvenstva u konkurenciji muškaraca 2025. godine i šahovsku ‘’Ligu šampiona’’, odnosno Evropski klupski kup godinu kasnije. Ako tome dodamo i Kadetsko prvenstvo Evrope dobijeno za 2025. godinu dolazimo do zaključka da će naša mala i lijepa zemlja ugostiti sva značajna evropska takmičenja u svega nekoliko godina.

Ako je Crna Gora kao cjelina Božji poklon, ako je crnogorski pejzaž čudo ljepote i prepoznavanja susreta sa rajskim predjelom, ako je Crnogorac propet na krš da mu zavide, ako je šah igra nad igrama, a ujedno i umjetnost iznad umjetnosti, onda je priča o Crnoj Gori i šahu - beskrajna ljubav koja nadahnjuje, vječiti plamen pun topline.

Savićević i Karlsen
Savićević i Karlsenfoto: ŠSCG

Na kraju ostaje doprinos promociji Crne Gore, crnogorskog sporta, turizma, ali i nedvosmislen doprinos ekonomiji. Za potpisnika ovih redova, ostaje uspomena na doprinos u organizaciji najvećeg sportskog događaja u Crnoj Gori, ali i uspomena na noć kada je bodrio ‘’hrabre sokole’’ u društvu dva Genija. Dejana Savićevića i Magnusa Karlsena.

Na kraju, ne želeći da budem neskroman želim da se zahvalim organizacionom timu, posebno: Jovanu, Igoru i Milanu, ali i svim sudijama, volonterima, sponzorima i prijateljima. Svi smo zajedno darovali Crnoj Gori najljepši poklon. Takmičenje koje ostaje zlatnim slovima upisano u istoriju, ne samo crnogorskog, već i evropskog šaha.

Bonus video: