Četiri šahistkinje maksimalne pred derbije 3. kola

U 3. kolu Prvenstva Crne Gore u šahu igraće Mateja Popović i Ana Novikova, dok će Aleksandra Milović testirati snagu Alene Skvorcove

3324 pregleda 0 komentar(a)
Ana Novikova je dobila derbi 2. kola, Foto: ŠSCG
Ana Novikova je dobila derbi 2. kola, Foto: ŠSCG

Prvenstva Crne Gore u šahu za žene donijelo je zanimljive partije, veliku borbu u 2. kolu, nakon kojeg četiri igračice imaju maksimalan učinak.

U derbiju kola, Ana Novikova savladala je Nikolinu Koljević. Koljevićeva se opredijelila za ređe igranu varijantu sicilijanske odbrane, nastala je zanimljiva pozicija, a forsirajući rasplet Koljevićeva je napravila grešku. Novikova ,nekadašnja prvakinja svijeta u uzrastima do 14 i 16 godina, grešku je iskoristila i pozicionom žrtvom isplela je mrežu za mat oko protivničkog kralja.

Aleksandra Milović crnim figurama je savladala Milenu Mosurović. Nakon što je osvojila pješaka, višestruka prvakinja Crne Gore je preciznom igrom primorala mladu koleginicu iz reprezentacije na predaju.

Alena Skvorcova koja je blistala na nedavnom Evropskom savladala je najmlađu učesnicu turnira, Sofiju Milović, koja je juče proslavila 11. rođendan.

Mateja Popović je osvojila cio bod protiv Marije Bajić, koja je propustila da žrtvom dame u ranoj fazi partije kazni neopreznu igru protivnice...

U ostalim duelim drugog kola, Tara Ivanović je savladala Janu Katnić, dok je Ines Đenđinović nadigrala Nikolinu Dževerdanović. Slobodna je bila Marija Mia Maraš.

U trećem kolu koje je na programu sjutra sastaju se maksimalne: Mateja Popović i Ana Novikova, odnosno Aleksandra Milović i Alena Skvorcova. Njihovi dueli, već u trećem kolu, donijeće odgovore na mnogo pitanja oko konačnog plasmana.

U ostalim duelim sastaju se: Nikolina Koljević i Ines Đenđinović, Sofija Milović i Milena Mosurović, Tara Ivanović i Marija Mia Maraš, Nikolina Dževerdanović i Marija Bajić, slobodna je Jana Katnić.

Partije se mogu pratiti preko sajta Šahovskog saveza Crne Gore.

Bonus video: