Novikova i Skvorcova na čelu tabele nakon trećeg kola

U derbijima 3. kola Ana Novikova i Alena Skvorcova savladale u Mateju Popović i Aleksandru Milović, a njihov sjutrašnji međusobni duel u četvrtom kolu mogao bi biti odlučujući za sudbinu šampionata.

6004 pregleda 2 komentar(a)
Mateja Popivić i Ana Novikova, u pozadini Alena Skvorcova, Foto: ŠSCG
Mateja Popivić i Ana Novikova, u pozadini Alena Skvorcova, Foto: ŠSCG

Odigrane su partije trećeg kola Prvenstva Crne Gore u šahu za žene.

U derbijima kola Ana Novikova i Alena Skvorcova savladale u Mateju Popović i Aleksandru Milović. Njihov međusobni duel u četvrtom kolu, mogao bi biti odlučujući za sudbinu šampionata.

Ana Novikova crnim figurama je nadigrala Mateju Popović, u zanimljivoj partiji u kojoj je igran volški gambit. U dinamičnoj poziciji Popovićeva nije našla dobar plan i grubom greškom dozvolila je protivnici da razigra svoje figure, na kraju u cajtnotu je previdjela mat. Novikova je trećom pobjedom zadržala maksimalan učinak.

Alena Skvorcova i Aleksandra Milović su odigrale sadržajnu partiju. Nastala je zanimljiva pozicija, a Milovićka je propustila da zamjeni jednog topa i pojednostavi poziciju, što je Skvorcova iskoristila i aktivnom igrom došla do odlučujuće prednosti.

Nikolina Koljević, koja brani titulu na ovom šampionatu, nakon poraza u drugom kolu u duelu sa Novikovom, danas je u 17 poteza savladala Ines Đenđinović iz Bara zadržavajući šanse za visok plasman.

Duel najmlađe učesnice Sofije Milović i reprezentativke Milene Mosurović okončan je remijem nakon gotovo pet sati borbe. Milovićeva je imala prednost, sjajno igrala, ali je forsirala prelazak u topovsku završnicu u kojoj je Mosurovićeva došla do remija preciznom igrom.

Marija Mia Maraš je savladala Taru Ivanović, koja je propustila mogućnost da reklamira remi i uplovi u luku spasa nakon sto je pozicija ponovljena tri puta.

Marija Bajić je savladala Nikolinu Dževerdanović koja je imala figuru više, a onda je naprasno previdjela mat.

Slobodna je bila Jana Katnić.

Sjutra su na programu četvrto i peto kolo, a parovi četvrtog kola su: Novikova - Skvorcova, Popović - Milović A., Maraš - Koljević, Mosurović - Ivanović, Đenđinović - Milović S., Bajić - Katnić, slobodna je Dževerdanović.

Bonus video: