"Agencija za kontrolu prevara": Ovako se Francuzi bore protiv poskupljenja tokom Olimpijskih igara

Ministarka turizma Olivia Gregoar je danas saopštila da će svih 1.600 hotela u Parizu do ljeta pregledati Agencija za kontrolu prevara

2359 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Francuske vlasti planiraju da izvrše kontrolu nad 10.000 hotela i restorana širom Francuske uoči Olimpijskih igara u Parizu sljedeće godine da bi spriječili masovna poskupljenja usluga tokom Igara.

Ministarka turizma Olivia Gregoar je danas saopštila da će svih 1.600 hotela u Parizu do ljeta pregledati Agencija za kontrolu prevara.

Agencija za kontrolu prevara je rekla da će kontrole biti usmjerene na hotele, namještene stanove i kuće za iznajmljivanje, kampove, restorane, kafiće i kamione za uličnu prodaju hrane.

Francuski mediji izvijestili su prošlog mjeseca da je turistička kancelarija Pariza zabilježila nagli porast cijena usluga hotela za čak 314 odsto za ponudu tokom Olimpijskih i Paraolimpijskih igara. Tada će prosječna cijena noćenja u regionu Pariza porasla sa 169 evra u julu 2023. godine, na 699 ​​evra u vrijeme Igara.

Gradski sekretarijat za turizam predviđa da bi do 15,9 miliona ljudi moglo da posjeti region Pariza tokom perioda jul-septembar.

U Francuskoj se cijene hotela određuju slobodno i neće biti ograničene tokom Igara, ali se francuske vlasti nadaju da će inspekcije držati cijene pod kontrolom.

Govoreći za Sud Radio, ministarka Gregoar je rekla da bi vlasnici preduzeća mogli biti "strogo sankcionisani" ako se utvrdi da krše propise, rekavši da će cijene soba morati da budu propisno istaknute i da cijene koje plaćaju klijenti ne mogu biti veće od oglašenih.

Olimpijske Igre u Parizu 2024. godine trajaće od 26. jula do avgusta, a 11. Paraolimpijske igre će se održati od 28. avgusta do 8. septembra.

Agencija za kontrolu prevara je objavila da je ove godine pregledano više od 1.700 hotela i odmarališta u Francuskoj, od čega 600 u Parizu, i da je u 70 odsto pregledanih objekata utvrđen bar jedan prekšaj, uključujući neobjavljivanje cena ili netačne ocene kvaliteta.

Bonus video: