Šah: U nedjelju memorijalni turnir "Radojica Dabetić"

Turnir u univerzitetskom Sportsko kulturnom centru biće odigran u devet kola po švajcarskom sistemu, sa tempom igre 10 minuta po igraču za cijelu partiju, uz dodatak od pet sekundi za svaki odigrani potez

1183 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ŠSCG
Foto: ŠSCG

Međunarodni otvoreni turnir u ubrzanom šahu Memorijal Radojica Dabetić biće održan u nedjelju u Podgorici, u organizaciji Šahovskog kluba Budućnost CEDIS i Šahovskog saveza Crne Gore.

Turnir u univerzitetskom Sportsko kulturnom centru biće odigran u devet kola po švajcarskom sistemu, sa tempom igre 10 minuta po igraču za cijelu partiju, uz dodatak od pet sekundi za svaki odigrani potez.

Nagradni fond iznosi 2,5 hiljada eura, a podijeljen je na 16 redovnih i sedam specijalnih nagrada.

Ceremonija svečanog otvaranja biće održana u devet sati.

Prošlogodišnje izdanje turnira okupilo je 134 igrača, među kojima i devet velemajstora, sedam internacionalnih majstora i 14 majstora FIDE.

Dosadašnje prijave obećavaju još jednu izuzetno jaku i masovnu šahovsku manifestaciju, uz zasad najavljeno učešće šahista iz čak sedam država.

Prvo mjesto osvojeno prošle godine braniće velemajstor iz Srbije Danilo Milanović, a učestvovaće i pobjednik prvog Memorijala, desetostruki prvak Crne Gore, a od prije neki dan i prvak Balkana, velemajstor Nikola Đukić.

Prvi favorit po rejtingu biće velemajstor Miloš Perunović, trener reprezentacije Srbije koja je ove godine na ekipnom prvenstvu Evrope u Budvi osvojila zlatnu medalju.

Dabetić (1954-2019) u omladinskim danima je važio za jednog od najtalentovanijih crnogorskih šahista, a titulu omladinskog prvaka Crne Gore osvojio je 1972. godine.

Na seniorskom prvenstvu Crne Gore pobijedio je dva puta uzastopono 1982. i 1983. godine.

Postao je majstorski kandidat 1974, a titula majstora FIDE mu je priznata 1987. godine.

Vrstan teoretičar i igrač univerzalnog stila, zabilježio je pobjede protiv Zdenka Kožula, Branka Damljanovića i mnogih drugih renomiranih šahista.

Pouzdan ekipni igrač, neke od svojih najboljih rezultata ostvario je nastupajući za Budućnost.

Rano se gotovo povukao iz aktivnog igranja i posvetio trenerskom radu.

Njegovi učenici osvajali su odličja i na kadetskim i omladinskim šampionatima Jugoslavije, a o njegovom trenerskom radu možda najbolje govori činjenica da su Nikola Đukić i Aleksandra Milović, čelne table muške i ženske reprezentacije Crne Gore, bili njegovi učenici.

Bio je trener ženske reprezentacije Jugoslavije do 18 godina koja je osvojila srebrnu medalju na EP 2002. godine i prvi selektor ženske reprezentacije u nezavisnoj Crnoj Gori.

Svjetska šahovska federacija mu je 2017. godine dodijelila titulu trenera FIDE.

Za pet decenija provedenih u ŠK Budućnost utkao je sebe u sve njegove najveće uspjehe.

Bio je član ekipe koja je osvojila titulu prvaka Jugoslavije 1998. godine, a kao kapiten je učestvovao u osvajanju četiri titule prvaka Crne Gore i dva pehara u Kupu.

Na funkciji predsjednika Skupštine kluba dao je veliki doprinos osvajanju još šest šampionskih titula i tri trofeja Kupa Crne Gore.

Najveći trag je ostavio kroz svoje brojne učenike, od kojih su danas neki članovi prve ekipe Budućnosti, a neki i sami treneri u klupskoj školi šaha.

Kompletna postava ŠK Omladinac-Budućnost sastavljena je od mladih igrača koji su imali sreću da ih on uči tajnama drevne igre.

Organizovanje memorijalnog turnira, za koji se planira da postane tradicionalan, način je da ŠK Budućnost sačuva sjećanje na Radojicu Dabetića i tako pokuša da mu vrati makar dio duga za sve što je uradio za svoj klub i za crnogorski šah.

"ŠK Budućnost duguje zahvalnost Glavnom gradu kao zvaničnom pokrovitelju, generalnom sponzoru kompaniji CEDIS, agenciji DeFacto Consultancy koja je finansijski podržala organizaciju Memorijala, kao i Šahovskom savezu za značajnu logističku podršku", objavio je podgorički klub.

Bonus video: