Ko će biti sportista 2023: Svjetska srebra aduti Dulovića i Golubovića, Vujovićev je Evropska liga, a Liješevićev zlato

Zbog kojih uspjeha su se tokom 2023. savezi odlučili da svoje sportiste kandiduju za najbolje u izboru Crnogorskog olimpijskoh komiteta

20517 pregleda 96 reakcija 25 komentar(a)
Dulović, Vujović i Liješević, Foto: COK, Luka Zeković
Dulović, Vujović i Liješević, Foto: COK, Luka Zeković

Deset aduta, ali najbolji može biti samo jedan - Crnogorski olimpijski komitet, na osnovu predloga nacionalnih saveza, ranije danas objavio je spisak kandidata koji će učestvovati u izboru za najboljeg sportistu Crne Gore u 2023. godini.

Na listi se nalaze Nikola Golubović (jedrenje), Pavle Bošković (E-sport), Petar Liješević (boks), Nenad Dulović (karate), Katarina Martinović (ragbi), Nemanja Čađenović (kik boks), Elizaveta Lugovskih (ritmička gimnastika), Dejan Vukčević (džu-džicu), Miroslav Perković (vaterpolo) i Miloš Vujović (rukomet).

Kao i ranijih godina Fudbalski i Košarkaški savez Crne Gore nisu predložili predstavnika za izbor najboljeg, a ovo su uspjesi tokom 2023. zbog kojih su ostali savezi odlučili da kandiduju svoje sportiste.

Nikola Golubović - jedriličar tivatskog "Delfina" osvojio je srebrnu medalju na Svjetskom prvenstvu u klasi ILCA 6 za seniore i juniore. Bio je trećeplasirani na Otvorenom prvenstvu Crne Gore i prvi na Otvorenom prvenstvu Hrvatske.

Golubović
Golubovićfoto: EURILCA

Pavle Bošković - predstavnik e-sporta je sa svojom ekipom Ence u finalu IEM Dallas 23 CSGO turnira osvojio prvi S-tier trofej u istoriji e-sporta u Crnoj Gori. Bio je i drugoplasirani an IEM/E-sport u Njemačkoj i na takmičenju "Gamers8".

Bošković
Boškovićfoto: Privatna arhiva

Petar Liješević - bokser Budve evropski je kruzer prvak u uzrastu do 22 godine. Osim toga osvojio je treće mjesto na Međunarodnom turniru A kategorije u Rusiji.

Petar Liješević
foto: Slaviša Živaljević

Nenad Dulović - karatista Omladinca je na seniorskom Svjetskom prvenstvu u Budimpešti postao vicešampion planete. On je u 2023. stigao i do balkanskog zlata.

Dulović
Dulovićfoto: Karate savez Crne Gore

Katarina Martinović - djevojka iz Ragbi klub "Hampstead" iz Londona ima treće mjesto sa Igara malih zemalja na Malti, zatim šesto mjesto sa Evropskog prvenstva u Srbiji i prvo sa "Vimbldon kupa.

Martinović
Martinovićfoto: COK

Nemanja Čađenović - borac Kik-boks kluba Podgorica bronzani je sa Svjetskog prvenstva (lou-kik) u Portugalu, a slavio je i na dva Svjetska kupa, Evropskom kupi i osvojio Univerzitetske sportske igre.

Nemanja Čađenović
foto: Privatna arhiva

Elizaveta Lugovskih - Ruskinja koja je 2022. dobila pasoš Crne Gore i članica Gimnastičarskog kluba Budva bila je 60. na Svjetskom prvenstvu u Španiji, 54. na Evropskom i petoplasirana na šampionatu Balkana.

Jelisaveta Lugovskih
foto: Elizaveta Lukovskikh

Dejan Vukčević - borac Džu-džicu kluba Feniks u Mongoliji je četvrti put postao šampiona svijeta, a ima i treće mjesto sa takmičenja "World combat Games" iz Saudijske Arabije.

Dejan Vukčević
foto: Džiu-džicu savez Crne Gore

Miroslav Perković - vaterpolista Novog Beograda sa "ajkulama" je bio osmoplasirani na Svjetskom prvenstvu u Fukuoki, dok je sa svojim klubom igrao finale Lige šampiona i bio šampion Srbije.

Miroslav Perković, Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: Aleksandra Krupanič

Miloš Vujović - crnogorski rukometaš već nekoliko sezona igra u najjačoj ligi svijeta (Bundesliga), trenutno je član Gumerzbaha, a u maju je sa ekipom Fuhse Berlin osvojio EHF Evropsku ligu. Sa "lavovima" je na Svjetskom prvenstvu stigao do glavne runde, a tokom godine i izborio plasman na novo Evropsko prvenstvo.

Miloš Vujović
foto: Luka Zeković

Bonus video: