Nikola Đukić pobijedio na 3. Memorijalu "Radojica Dabetić"

Sastav učesnika je tradicionalno bio veoma jak, sa pet velemajstora, pet internacionalnih majstora i osam majstora FIDE. Ukupno je nastupilo 124 igrača iz Crne Gore, Srbije, Rusije, Ukrajine, Izraela, Engleske i Švajcarske

1459 pregleda 1 komentar(a)
Foto: ŠSCG
Foto: ŠSCG

Treći međunarodni otvoreni turnir u ubrzanom šahu, Memorijal "Radojica Dabetić", odigran je 17. decembra u multimedijalnoj sali Univerzitetskog sportskog centra u Podgorici.

Sastav učesnika je tradicionalno bio veoma jak, sa pet velemajstora, pet internacionalnih majstora i osam majstora FIDE. Ukupno je nastupilo 124 igrača iz Crne Gore, Srbije, Rusije, Ukrajine, Izraela, Engleske i Švajcarske, pa je turnir sačuvao status jednog od najjačih i najmasovnijih takmičenja po ubrzanom tempu ikad organizovanih u Crnoj Gori, a učesnici iz čak sedam zemalja učinili su da ovogodišnje izdanje Memorijala s punim pravom nosi odrednicu međunarodni.

Igralo se devet kola po švajcarskom sistemu, sa tempom igre od 10 minuta po igraču uz dodatak od pet sekundi za svaki potez. Nagradni fond, podijeljen na 16 redovnih i sedam specijalnih nagrada, iznosio je 2.500 eura.

Sudijske poslove su besprekorno obavljali FIDE sudija Zoran Peruničić i nacionalni sudija Momčilo Pekić.

Turnir je protekao u znaku prvog favorita po rejtingu velemajstora Nikole Đukića, koji je prvih sedam partija uspio da riješi u svoju korist, pa su mu dva remija u posljednja dva kola bila dovoljna za pobjedu na turniru sa osvojenih osam poena. Drugo mjesto sa poenom manje osvojio je prošlogodišnji pobjednik, velemajstor iz Srbije Danilo Milanović. Treće mjesto sa istim skorom zauzeo je FIDE majstor Milinko Rabrenović, nesumnjivo najprijatnije iznenađenje turnira, koji je ovim rezultatom podsjetio na svoje najbolje dane.

Zanimljivo je da je FM Rabrenović jedini poraz doživio od pobjednika turnira, prekoračivši vrijeme za razmišljanje u vjerovatno dobijenoj poziciji.

Četvrti je bio velemajstor iz Srbije Branko Tadić, takođe sa sedam poena. Slijedi grupa igrača na diobi od petog do 14. mjesta sa 6,5 osvojenih poena. Zahvaljujući najboljim dodatnim kriterijumima, peto mjesto osvojio je internacionalni majstor Aleksandar Tomić, šesti je bio velemajstor Dragiša Blagojević, sedmi internacionalni majstor Blažo Kalezić, osmi velemajstor Milan Draško, deveti Nemanja Vukčević, deseti Rus Aleksandar Slugin, jedanaesti njegov zemljak internacionalni majstor Mihail Zajcev, dvanaesti internacionalni majstor Stefan Tadić iz Srbije, trinaesti FIDE majstor Andrej Šuković, dok je 14. mjesto pripalo Danilu Neneziću.

Redovne nagrade osvojili su i dvojica igrača sa šest poena, Savo Vujović na 15. i Stjepan Krstonijević na 16. mjestu.

Specijalne nagrade su pripale najboljem veteranu Dragoljubu Abramoviću sa šest osvojenih poena, najboljem omladincu Peku Đuroviću sa istim skorom, najuspješnijoj šahistkinji, Ruskinji koja je nedavno prešla na crnogorsku rejting listu, Aleni Skvorcovoj sa 5,5, najboljem igraču do rejtinga 1.700 mladom Rusu Mihailu Žerzdevu sa istim brojem poena, najboljem igraču do 2.000 Dinu Grboviću, takođe sa 5,5, najboljem igraču do 2.200 FIDE majstoru Milošu Pečurici sa šest i najbolje plasiranom članu ŠK Budućnost ili ŠK Omladinac Jovanu Jovančeviću sa 5,5 osvojenih poena.

Svečano otvaranje počelo je čestitkama reprezentativcu Crne Gore Denisu Kadriću, koji je dan ranije osvojio bronzanu medalju na brzopoteznom prvenstvu Evrope u Zagrebu i Nikoli Đukiću, za nedavno osvojenu titulu prvaka Balkana u Skoplju.

O Radojici Dabetiću, čovjeku koji je dao nemjerljiv doprinos razvoju ŠK Budućnost i crnogorskog šaha, sa pijetetom je govorio jedan od njegovih brojnih učenika Slaven Živković. Turnir je otvorio predsjednik ŠK Budućnost Aleksandar Radunović, a prethodno je u znak zahvalnosti za podršku organizaciji Memorijala uručio porodici Dabetić i predstavniku kompanije CEDIS Rajku Radoševiću knjigu "Kad figure ožive" FIDE majstora Dragana Popadića. Primjerak knjige biće naknadno uručen Glavnom gradu i Šahovskom savezu Crne Gore.

"Izraženo je žaljenje što autor knjige nije mogao učestvovati na turniru zbog nedavne porodične tragedije i saučešće zbog njegovog gubitka, ali i nada da ćemo ga uskoro ponovo vidjeti za šahovskom tablom", saopštili su iz ŠSCG.

Nagrade je uručivao i turnir proglasio zatvorenim predsjednik ŠK Budućnost CEDIS Aleksandar Radunović. Pehar pobjedniku uručila je ćerka Radojice Dabetića, Snežana. Šahovski klub Budućnost CEDIS zahvaljuje svima koji su pomogli održavanje ove velike manifestacije, prije svega svom generalnom sponzoru kompaniji CEDIS, Glavnom gradu kao zvaničnom pokrovitelju Memorijala, agenciji DeFacto Consultancy koja je finansijski pomogla održavanje turnira, kao i Šahovskom savezu Crne Gore za logističku podršku. Posebnu zahvalnost dugujemo porodici Dabetić, koja je značajno pomogla organizaciju Memorijala i učinila da se svi učesnici i gosti turnira osjećaju izuzetno prijatno, priredivši koktel dobrodošlice i bogatu zakusku nakon otvaranja turnira.

ŠK Budućnost će nastaviti da čuva uspomenu na izuzetno značajno ime crnogorskog šaha, svog dugogodišnjeg igrača, kapitena, trenera u klupskoj školi šaha i predsjednika Skupštine kluba, ali prije svega divnog čovjeka, Radojicu Dabetića. Nadamo se da će turnir nastaviti da raste u godinama koje su pred nama i da će svako sledeće izdanje Memorijala biti još bolje i masovnije od prethodnog.

Bonus video: