Marini sada izazov da formira šampione

Nakon svjetskih i domaćih priznanja Marini Raković sada posao da znanje prenese mladim karatistima

2210 pregleda 3 komentar(a)
Predrag Perković i Marina Raković, Foto: KSCG/Boris Brnović
Predrag Perković i Marina Raković, Foto: KSCG/Boris Brnović

Prva je u istoriji crnogorskog karatea osvojila svjetsku i evropsku medalju u borbama i jedina je naša sportistkinja sa medaljom na Evropskim igrama, pošto je na prvim u Bakuu osvojila bronzu. Njeno ime je sinonim za crnogorski karate, i sport uopšte - bila je i najbolja u izboru Crnogorskog olimpijskog komiteta, a sada je i prva dobitnica Zlatne plakete Karate saveza za najbolje takmičarke u godini u kojoj završe karijeru.

Marina Raković je još početkom 2023. odlučila da borbama obučava druge, a njena riznica ispunjena je medaljama i priznanjima sa svih takmičenja i u svim uzrasnim kategorijama. Koliko ih ima - neko od njih bi vjerovatno promaklo i najpreciznijim hroničarima.

- Odlučila sam da je dosta već na početku ove godine i riješila da nastavim ono što sam radila i kao takmičarka, a to je da pomognem mlađima da se usavršavaju. Osnovala sam klub Kobra Kai, a ime se nametnulo iz popularne serije. Ja sam glavni trener, u klubu u kojem radim sa Andrijom Danilovićem, koji ima pregršt medalja sa evrospkih, mediteranskih i balkanskih takmičenja. Za sada treniramo 50 polaznika, ali i 30 takmičara uzrasta od šest do 16 godina. Sada imamo i salu na Starom aerodromu u blizini fudbalskog kompleksa - priča za “Vijesti” Raković.

Marina Raković
Marina Rakovićfoto: Boris Pejović

Prepoznata po nevjerovatnoj konstantnosti, sa ček četiri seniorske evropske medalje, Marina je imala i “to nešto”... Svjetska federacija je njen ipon nad velikom šampionkom Irinom Zarevskom proglasila potezom godine u svim disciplinama WKF-a. Bila je i zaštitno lice na brojnim propagandnim posterima najveće organizacije u karateu, ali i na sajtovima evropske federacije i WKF-a.

- Nikada nisam prihvatala polovična rješenja, davala sam maksimum na svakom treningu i takmičenju, a sada mi se čini da radim još i više. Želju i upornost želim da prenesem mladima kako bi bili uspješni sportisti i prije svega, društveno odgovorne osobe - zaključila je Raković.

Predsjednik Karate saveza Predrag Perković je za početak imenovao Marinu za selektorku u uzrastu nada - do 14 godina.

- Odluka Saveza da šansu dobiju najbolji takmičari pokazala se ispravnom u slučaju Milene Milačić i Almira Cecunjanina, a Raković jeste najbolja i mora za nju biti mjesta u organizaciji kojom rukovodim. Milena i Almir su velikim medaljama u ovoj godini opravdali povjerenje, a ne sumnjam da će tako biti i sa Marinom - objasnio je odluku Perković.

Karate savez se ove godine može pohvaliti medaljama u obje discipline. Reprezentativni kata tim je osvojio evropsku bronzu, a Nenad Dulović svjetsko srebro u borbama.

Bonus video: