Mihael Šumaher, decenija misterije - zna se samo da je živ

Zdravstveno stanje legender Formule 1 je najstrože i najduže čuvana tajna svjetskog sporta

12167 pregleda 43 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Prije dva dana dana navršilo se deset godina otkada je svijet posljednji put vidio Mihaela Šumahera. Jedan od najboljih sportista svijeta je živ - i to je sve što se zna.

Bio je 29. decembar 2013. godine. Najveći šampion Formule 1 bezbrižno je skijao tokom odmora na padinama francuskih Alpa, kao što radi svake zime.

Znalo se da je odličan skijaš, ali u trenutku se promijenilo sve - pao je, glavom udario u kamen koji je virio iz snijega, i doživio teške povrede glave, iako je imao obaveznu kacigu.

Borba za život, vještačka koma, neizvjesnost - Šumi je preživio!

I živ je, ali kako živi, u kakvom je stanju, i kako, na kraju krajeva, izgleda danas - 3. januara puni 55 godina - ne zna niko osim njegovi najbliži.

Mihaelovo zdravstveno stanje je najstrože i najduže čuvana tajna svjetskog sporta... Ne otkriva je ni njegov brat Ralf, takođe nekadašnji vozač Formule 1.

"Mogu samo da kažem da mi Mihael nedostaje onakav kakav je bio. Život je ponekad jako surov. Imao je mnogo puta sreću tokom karijere, a onda se dogodila tragedija. Srećom, moderna medicina nam je omogućila da radimo zajedno neke stvari, ali ništa nije kao prije", ističe Ralf Šumaher.

Tragičan događaj potpuno je, kaže on, promijenio cijelu porodicu, a ostavio je posljedice i na njegovog sina Mika, koji je tada imao 14 godina, a kasnije i on postao član F1 karavana.

"Od tog momenta se sve promijenilo, životi svih članova porodice više nisu bili isti. Mik je bio sa njim na tom skijanju, dugo mu je trebalo da prihvati to što se dogodilo", dodaje Ralf Šumaher.

Mihael Šumaher živi u dobro čuvanoj vili u okolini Ženeve, daleko od očiju javnosti. Nedavno je njegov dugogodišnji agent Vili Veber kazao da se pomirio sa tim da ga više nikada neće vidjeti.

Mihael Šumaher je sedam puta osvajao titulu u Formuli 1, upisavši 91 pobjedu u karijeri. Vozio je za Džordan, Beneton, Ferari I Mercedes.

Bonus video: