Srećna nova, olimpijska 2024. godina

Najveća svjetska smorta sportista održaće se u Parizu od 26. jula do 11. avgusta, a Crna Gora traži vize za Grad svjetlosti u tri kolektivna sporta.

31227 pregleda 0 komentar(a)
Vaterpolisti će prvi imati šansu da izbore olimpijsku vizu, Foto: Orange Pictures/VPSCG
Vaterpolisti će prvi imati šansu da izbore olimpijsku vizu, Foto: Orange Pictures/VPSCG

Crnogorski sport sa puno izazova, nada i očekivanja ulazi u olimpijsku, 2024. godinu.

Najveća svjetska smorta sportista održaće se u Parizu od 26. jula do 11. avgusta, a Crna Gora traži vize za Grad svjetlosti u tri kolektivna sporta.

Vaterpolisti prije Olimpijade imaju dva velika takmičenja da pokušaju da nastave nisku učešća na OI, koja je počela još u Pekingu 2008, nastavila se u Londonu 2012, Riju 2016. (tri četvrta mjesta) i Tokiju 2021.

Momci Vladimira Gojkovića već od 4. do 16. januara učestvuju na Evropskom prvenstvu u Hrvatskoj - u Dubrovniku i Zagrebu, a onda ih sredinom februara čeka Svjetsko prvenstvo u katarskoj Dohi.

Šta “ajkulama” treba da bi putovali u Pariz - računica je komplikovana i zavisi od rezultata drugih reprezentacija. U najkraćem, veća je šansa u Kataru, gdje bi najvjerovatnije i plasmanom među osam najboljih stigli do olimpijske vize. Prethodno, u Zagrebu, vjerovatno bi bilo potrebno finale.

Rukometašice su vlasnice jedine crnogorske olimpijske medalje - pamti se srebro na debiju u Londonu 2012, a učestvovale su potom i u Riju i Tokiju.

Rukometašice Crne Gore
foto: Boris Pejović

Da bi se “lavice” plasirale u Francusku, neophodno je da zauzmu jedno od prva dva mjesta na kvalifikacionom turniru koji će se od 11. do 14. aprila održati u njemačkom Ulmu. Rivali - domaćin, Slovenija Dragana Adžića i Paragvaj. Kako su izabranice Bojane Popović igrale nedavno na Svjetskom prvenstvu u Danskoj i Švedskoj, ne treba sumnjati da će i u Njemačkoj biti dorasle zadataku.

Najbolji crnogrski košarkaši traže olimpijski debi. Momci Boška Radovića napravili su veliki uspjeh i samim plasmanom u olimpijske kvalifikacije, a viza za Pariz bila bi ostvaranje sna i najbolji rezultat do sada.

Košarkaši Crne Gore
foto: Reuters

Sistem kvalifikacija je težak, ali Nikola Vučević i društvo imaju šansi - prvo treba da osvoje 1. mjesto u konkurenciji Brazila i Kameruna, a onda da pobijede pobjednika drugog dijela grupe u kojoj su Letonija, Gruzija i Filipini. Domaćin turnira je Letonija, a kvalifikacije se igraju u junu.

Crna Gora očekuje u Parizu i sportiste i sportistkinje u individualnoj konkurenciji.

Atletičarka Marija Vuković bila je deveta u Tokiju u skoku uvis, što će se pamtiti, a do Pariza će imati nekoliko mitinga da izbori olimpijsku normu. Njoj se nada i bacač kulge Danijel Furtula, a moguće su i specijalne pozivnice...

Marija Vuković
foto: Reuters

Svjetla Pariza sanja i plejada talentovanih boksera - od Bojane Gojković, preko Petra Liješevića, Stefana Savkovića, Petra Marčića... a Crna Gora bi mogla i da ima predstavnike u tekvondou. Anđela Berišaj i Zinedin Baćović su naše nade.

Za Olimpijske igre tradicionalno konkurišu i jedriličari (Milivoj Dukić i Ilija Marković), a mogle bi da se dobiju “vajld-karte” u strljaštvu, kao i u ritmičkoj gimnastici sa talentovanom Ninom Dragović.

Bonus video: