Sportski kalendar za 2024: Dva Eura i jedne kvalifikacije u Njemačkoj, kulminacija ispod Ajfelovog tornja

Kalendar domaćih i međunarodnih sportskih takmičenja - evo šta nas sve čeka u olimpijskoj, 2024. godini. Pažnja na januar, april i ljetnje mjesece

21772 pregleda 1 komentar(a)
Rukometašice Crne Gore u aprilu će se boriti za Olimpijske igre, Foto: IHF
Rukometašice Crne Gore u aprilu će se boriti za Olimpijske igre, Foto: IHF

Prestupna, 2024. godina biće prepuna sportskih događanja. Dovoljno je samo reći da se radi o olimpijskoj godini, pa će se najbolji sportisti svijeta boriti za odličja u Parizu. Svaka parna godina, takođe, donosi i veliko fudbalsko takmičenje - na redu je Evropsko prvenstvo, čiji će domaćin biti Njemačka.

Period do Olimpijskih igara, takođe, obilježiće nastojanja crnogorskih reprezentacija da se domognu Pariza. Šanse imaju vaterpolisti i rukometašice, a premijerno i košarkaši. Teoretski, i rukometaši imaju priliku.

Krenimo redom...

JANUAR

Dva velika takmičenja - dvije crnogorske reprezentacije na velikoj sceni. Vaterpolisti i rukometaši.

Nova godina kreće sa Evropskim prvenstvom u vaterpolu, koje počinje već sjutra, 4. januara. Domaćin je trebalo da bude Izrael, ali nakon što je buknuo ratni plamen sa Palestinom, pronađeno je alternativno rješenje - igraće se u Hrvatskoj, a “ajkule” će grupnu fazu igrati u komšiluku, u Dubrovniku.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: Andrea Masini/Deepbluemedia

Izabranici Vladimira Gojkovića su u grupi sa Španijom, Hrvatskom i Francuskom. Ako zauzmu jedno od prva dva mjesta plasiraće se u četvrtfinale, ako budu treći moraće u osminu finala. Cijela nokaut faza igra se u Zagrebu. Naši vaterpolisti će, takođe, tražiti vizu za Olimpijske igre, kao i vizu za Svjetsko prvenstvo u Dohi. Put do Pariza nije jednostavan preko Evropskog prvenstva, a garantuje ga samo finale.

Već 10. januara startuje Evropsko prvenstvu u rukometu za muškarce, a Crna Gora će sedmi put biti učesnik najveće kontinentalne smotre. Domaćin je Njemačka, a grad koji će dočekati izabranike Vlada Šole je Minhen. U prijestonici Bavarske Branko Vujović i drugovi će odigrati sve mečeve grupne faze, a rivali su Mađarska, Island i Srbija. Dvije prvoplasirane selekcije idu u glavnu fazu u Keln, a ako Crna Gora prođe, zadržaće šansu da se plasira na Olimpijske igre, što bi bio podvig.

Vlado Šola, Rukometna reprezentacija Crne Gore
foto: Stefan Ivanović/RSCG

Od 24. do 31. januara u australijskom Adelejdu održaće se Svjetsko prvenstvo u jedrenju, na kojem će se Milivoj Dukić i Ilija Marković boriti za jednu od sedam viza za Pariz. Oni su među favoritima, ali postoji problem - samo jedan predstavnik države može da ode u Pariz.

Godinu fudbalskih kontinentalnih prvenstava otvoriće azijske i afričke reprezentacije, a doskorašnji selektor Crne Gore, Miodrag Radulović, predvodiće Liban na Kupu Azija. Crnogorski klubovi počeće pripreme za novu sezonu, neki od njih će se preseliti u Antaliju, gdje će imati dobre uslove za trening i jake sparing partnere. Fudbalska reprezentacija Crne Gore dobiće sedmog selektora od sticanja nezavisnosti.

Kreću i najveća teniska uzbuđenja, a već 14. januara počinje prvi grend slem u sezoni, Australijan open. Novak Đoković ide po 11. krunu u Melburnu, najveći rivali biće mu Karlos Alkaras, Danil Medvedev i Janik Siner.

FEBRUAR

Drugi zimski mjesec - drugo veliko takmičenje u vodenim sportovima. Nakon Evropskog u Hvatskoj, na programu je i Svjetsko prvenstvo u vaterpolu i plivanju. Domaćin - Doha, glavni grad Katara (4. - 17. februar).

Ako ne uspiju u Zagrebu, “ajkule” će na Bliskom istoku imati drugu šansu da se dočepaju Olimpijskih igara u Parizu. Pod uslovom, naravno, da se tokom januarskog EP kvalifikuju za februarsko SP. Put na OI trebalo bi da garantuje plasman u četvrtfinale Svjetskog prvenstva.

Krajem februara, 24. nastaviće se borbe u Prvoj fudbalskoj Meridianbet ligi, a baš tih dana (21. i 28. februar) najbolje crnogorske fudbalerke odigraće dva meča baraža protiv Sjeverne Irske za plasman u B Ligu nacija.

Fudbalerke Crne Gore
foto: FSCG

Od drugih, važnih datuma u svjetskom sportu izdvaja se 11. februar, kada je u Nevadi na programu 58. izdanje Superbola, zatim 17. februar kada će u bokserskom spektaklu Tajson Fjuri i Oleksandr Usik ukrstiti rukavice za ujedinjenje titula u superteškoj kategoriji, a 29. februara prestupne 2024. kreće nova sezona Formule 1.

MART

Mjesec koji ne obiluje velikm sportskim događajima, osim redovnih prvenstava u svim sportovima, u svim zemljama...

Na programu su kvalifikacije za Olimpijske igre za rukometaše, a Crna Gora će učestvovati samo ako prethodno na Evropskom prvenstvu ostvari plasman do 10. mjesta.

U martu će mečevima plej-ofa biti kompletiran spisak učesnika Evropskog prvenstva u fudbalu, a Crna Gora će odigrati dva prijateljska meča - prva sa novim selektorom. Saznaće i rivale u Ligi nacija, koja se igra na jesen.

APRIL

Mjesec “lavica”. Najbolje crnogorske rukometašice u njemačkom Ulmu pokušaće da izbore plasman na Olimpijske igre. Rivali u grupi su Njemačka, Slovenija i Paragvaj, a izabranice Bojane Popović izvadiće vizu za Pariz ako osvoje jedno od prva dva mjesta. Kvalifikacioni turnir igra se od 11. do 14. aprila.

Bojana Popović, Ženska rukometna reprezentacija Crne Gore
foto: Beta/AP

U košarkaškoj ABA ligi počeće doigravanje - četvrtfinalni mečevi kreću 12. aprila.

MAJ

Mjesec raspleta u najjačim evropskim fudbalskim šampionatima, mjesec raspleta i u crnogorskoj Meridianbet 1. CFL. Budućnost i Dečić se sada, na polusezoni, ističu kao jedini kandidati za titulu, ko će u maju prvi proći kroz cilj? Posljednje prvenstveno kolo igra se 25. maja, a pet dana kasnije, na stadionu pod Goricom, igraće se i finale Kupa.

Kada su u pitanju Lige petice, kraj je ranije nego prethodne dvije sezone, zbog Evropskog prvenstva. Tako su za 18. i 19. maj zakazana posljednja kola Premijer lige, Bundeslige i Lige 1, a sedmicu kasnije posljednja kola Serije A i La Lige. Takođe, finale Lige Evrope igra se 22. maja u Dablinu, a finale Lige konferencija 29. maja u Atini.

Markus Tiram, Inter Milano
foto: Reuters

Dvadesetog maja u Parizu će početi drugi teniski grend slem u sezoni, Rolan Garos, a kada je u pitanju crnogorski sport treba izdvojiti Evropsko prvenstvo u karateu, u Zadru, a svjetski vicešampion Nenad Dulović biće važan adut Crne Gore.

JUN

Prvi ljetnji mjesec počeće finalem Lige šampiona - već 1. juna na Vembliju u Londonu dobiće se prvak Evrope. Titulu brani Mančester siti.

Globalno najveći fudbalski događaj godine, Evropsko prvenstvo, igra se od 14. juna do 14. jula u deset njemačkih gradova. Euro otvaraju Njemačka i Škotska na “Alijanc areni” u Minhenu, finale je na Olimpijskom stadionu u Berlinu. Titulu brani Italija.

Berlin, EURO 2024, Evropsko prvenstvo u fudbalu
foto: UEFA

U istom periodu, od 20. juna do 14. jula, na programu je zajedničko prvenstvo Sjeverne i Južne Amerike u fudbalu. Domaćin je SAD. Posljednje veliko takmičenje za Lea Mesija? Uoči Eura i Kopa Amerike, igraće se prijateljski mečevi, a reprezentacija Crne Gore trebalo bi da odigra još dva.

Krajem šestog mjeseca crnogorski fudbalski šampion učestvovaće u pretkvalifikacijama za Ligu šampiona, kao predstavnik jedne od četiri najslabije lige na Starom kontinentu.

Period između 6. i 27. juna rezervisan je za finalnu seriju NBA lige. Titulu brani Denver.

JUL

Jul je mjesec crnogorskih košarkaša. Već 2. jula izabranici Boška Radovića traže vizu za olimpijske igre. Ako je dobiju - napraviće veličanstven u uspjeh.

U Letoniji, u Rigi, prvo će morati da prevaziđu Brazil i Kamerun, a onda da pobijede pobjednika grupe u kojoj su domaćin, Gruzija i Filipini.

Košarkaši Crne Gore, Nikola Vučević
foto: Reuters

Već prvog dana jula počinje Vimbldon, nezvanično prvenstvo svijeta u tenisu, a 26. jula je sportska kulminacija ljeta - Olimpijske igre u Parizu. Najveće smotra sportista stiže ranije nego ikada prije - za razliku od uobičajenog razmaka od četiri godine, sada su morale da prođu samo tri (zbog pandemije koronavirusa OI u Tokiju odražane su 2021).

Četiri naše selekcije u kolektivnim sportovima još imaju priliku da se plasiraju u Pariz, a šanse vaterpolista i rukometašica veće su nego košarkaša i posebno rukometaša, koji se tek bore za kvalifikacije.

Olimpijske igre, Pariz 2024, Olimpijske igre Pariz 2024
foto: Shutterstock

Olimpijske igre na programu su od 26. jula do 11. avgusta, a Crna Gora bi trebalo da ima i nekoliko predstavnika u pojedinačnoj konkurenciji - u Pariz žele atletičari, bokseri, takmičari i takmičarke u tekvodnou, jedrenju, streljaštvu, ritmičkoj gimnastici...

AVGUST

Dok Olimpijske igre budu u punom jeku, sportisti će se pripremati za start nove sezone u kolektivnim sportovima, naročito u fudbalu.

Teniseri se sele u Ameriku i Kanadu, kreće sezona betona, sa kulminacijom na US openu, posljednjem grend slemu u godini koji se igra 26. avgusta do 8. septembra.

Pred kraj avgusta, 28, u Parizu počinju Paraolimpijske igre, na kojima će Crna Gora imati svoje predstavnike.

SEPTEMBAR

Kreće četvrto izdanje Lige nacija, najmlađeg Uefinog reprezentativnog takmičenja, a crnogorska reprezentacija će odigrati prve službene utakmice sa novim selektorom, prve takmičarske uopšte od novembra 2023. “Sokoli” su u jakoj, B Ligi nacija. Start je zakazan sa 5. septembar.

Fudbaleri Crne Gore
foto: Reuters

Čim se reprezentativci vrate u svoje klubove, počeće fudbalska Liga šampiona u novom, redizajniranom formatu. Ogromna liga od 32 kluba, u kojoj će svi timovi igrati po 10 utakmica - pet kući, pet na strani. Prvih osam ide u osminu finala, timovi plasirani od 9. do 24. mjesta imaće prethodno po jednu dodatnu, nokaut rundu.

OKTOBAR

Mjesec bez posebnih velikih sportskih događaja, ne računajući start nove sezone u košarkaškoj ABA ligi, Evroligi i NBA ligi. Fudbalska reprezentacija Crne Gore odigraće mečeve 3. i 4. kola Lige nacija.

NOVEMBAR

Posljednja dva kola Lige nacija u fudbalu, dok bi rukometašice Crne Gore 28. novembra trebalo da započnu učešće na Evropskom prvenstvu, koje zajednički organizuju Austrija, Mađarska i Švajcarska. “Lavice” su na korak da ostvare plasman, treba im samo jedna pobjeda iz dvomeča sa Srbijom i utakmicama sa Turskom i Bugarskom.

U novembru je i Završni masters u tenisu, u Torinu, a odmah nakon njega i završnica Dejvis kupa.

Novak Đoković, Janik Siner
foto: Reuters/Violeta Santos Moura

DECEMBAR

Dvanaesti mjesec obilježiće će završetak sezone u Formuli 1, a tradicionalno će se sumirati rezultati u 2024, biraće se pojedinci i timovi koji su se istakli.

Bonus video: