Uradio sam sve šta je trebalo, najboljeg sam spustio na koljena

Svjetski vicešampion u karateu Nenad Dulović u razgovoru za “Vijesti” još jednom se prisjeća šampionata u Budimpešti, otkriva da su mu navijanje sa tribina i čestitke od ikona karatea značili više od rezultata

45545 pregleda 26 reakcija 11 komentar(a)
Nenad Dulović baca na pod svjetskog prvaka Stivena da Kostu, Foto: Privatni album
Nenad Dulović baca na pod svjetskog prvaka Stivena da Kostu, Foto: Privatni album

Scena najveća moguća imenovana u čast neprevaziđenog Lasla Papa, a crnogorski borac na njoj stisnutom pesnicom nad sportskom ikonom novog doba proslavlja titulu novog karate prvaka. No, radost Nenada Dulovića nije pokvarila naknadna odluka sudija da olimpijskog, višestrukog šampiona Evrope i svijeta, Francuza Stivena da Kostu, ipak penzionišu novim zlatom.

Pregledom snimka, borac podgoričkog Omladinca je navodno zakasnio na ipon za desetinku sekunde u oktobarskom finalu Svjetskog prvenstva u kategoriji do 67 kilograma.

- Napad sam kompletirao i tehnika razvijena, ali... To vam je kao u košarci kada lopta ide ka košu uz zvuk sirene. Izbačaj je bio prije i priznaje se. No, od starta finala u Budimpešti stavili su mi odlukama do znanja da mi neće dozvoliti. Dao sam sve od sebe, realizovao i ipon prije sudijskog stopa na 25 sekundi do kraja i nijedan od arbitara mi nije sudio poene. Ipak, navijanje sa tribina i čestitke na borbi od ikona karatea u sali su mi značili višestruko više od rezultata, a sportsku ikonu karatea sam penzionisao na koljenima - priča za “Vijesti” srebrni svjetski karatista, Nenad Dulović.

Za 14 godina sa tatamija je 25-godišnji Dulović napunio ličnu, klupsku i riznicu Karate saveza desetinama medalja. Nakon četiri teške povrede, svi su mislili da će ekipno evropsko srebro iz Poreča 2021. godine, biti kruna Dulovićeve karijere, tim prije jer od 15. godine po pet puta dnevno prima insulin.

- Mučio me je osjećaj da nisam uradio šta treba. Nakon dvije godine operacija i oporavka naprijed me je vukla želja da u finalu nadvisim Da Kostu. I to sam neskriveno govorio a vjerovao je jako mali broj meni najbližih i trener Žarko Raković. Sada jesam uradio šta treba, ali rezultat me motiviše za dalje, a to su Evropsko u maju u Zadru i ekipno Svjetsko prvenstvo u oktobru u Španiji. Svjetskim srebrom izborio sam vize za Svjetske igre naredne godine u Kini, ali i Svjetskom prvenstvu u Kairu 2025. Tako da ne moram da jurim rejting poene i budem među 32 na WKF listi, ne moram da non-stop skidam kilažu i učestvujem na previše takmičenja. Fokus mi je da formu tempiram za sredinu maja - objasnio je Dulović.

Finale Budimpešte je osim izjednačenih najboljih rezultata istorije crnogorskog karatea, donijelo Duloviću i zvanje najboljeg sportiste Crne Gore za 2023. godinu.

- Te nagrade, zasada od Opštine Podgorica i Karete saveza, koji sa novim predsjednikom Predragom Perkovićem nagovješta uvođenje stipendija, omogućavaju da se u ovoj godini mogu posvetiti samo karateu. Nemam stipendija pa sam između dva treninga dnevno po osam sati radio personalne i treninge za grupe. Da bih zaradio za ishranu i suplemente, čak, sam radio kao dostavljač hrane - zaključio je Dulović.

Rekli su mi da se Lalošević “izletio”

Poput nastupa u “Laslo Pap” areni, bio je veličanstven i prijem trofejnog karatiste u Podgorici.

Ministar sporta i mladih koji je ispratio ekipu u Budimpeštu, Vasilije Lalošević naglasio je da će Dulović dobiti 25.000 eura, a njegov trener polovinu od tog iznosa za vrhunsku promociju Crne Gore.

- Nakon 12 dana od prijema mi je u pozivu iz tog ministarstva saopšteno da se “Lalošević izletio”, da me prema kategorizaciji sljeduju 4.000 eura i da ministar nije bio upućen. Naravno da znam da je društvo nekadašnje rezultate u karateu nagrađivalo stanom, a moji saborci iz selekcija su za slabiji rezultat dobili i 30.000 eura nagrade. Od resornog ministarstva zasada sam dobio sliku - kaže Dulović i dodaje:

- Nezahvalno je baviti se karateom u Crnoj Gori, ali meni je taj sport centar svijeta. Srećan sam na treningu, upoznao sam puno kultura, država i stekao prijatelje. Spoznao da je najbitnije biti čovjek i raditi pošteno i predano. I naravno prije četiri godine upoznao sam buduću suprugu, karate reprezentativku Hrvatske. Čekamo da završi studije a i novogodišnji praznike smo proveli u Hrvatskoj, trenirali zajedno jer već 12. januara je Premijer liga u Grčkoj. To i Balkansko prvenstvo su mi važni u pripremi za Evropsko prvenstvo - istakao je Dulović.

Bonus video: