WADA objavila spisak zabranjenih sredstava

Iz krovne svjetske asocijacije za borbu protiv dopinga saopšteno je da je spisak zabranjenih sredstava jedan od osam međunarodnih standarda, koji su obavezni za sve potpisnice Svjetskog antidoping kodeksa

2780 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Svjetska antidoping agencija (WADA) objavila je novi spisak zabranjenih sredstava za 2024. godinu, u kojem je označeno koje su supstance i metode zabranjene na takmičenju i van njega, a koje važe samo za pojedine sportove.

Iz krovne svjetske asocijacije za borbu protiv dopinga saopšteno je da je spisak zabranjenih sredstava jedan od osam međunarodnih standarda, koji su obavezni za sve potpisnice Svjetskog antidoping kodeksa, među kojima je i Crna Gora.

Navodi se da je WADA za pripremu Spiska zabranjenih sredstava svake godine sprovodi opsežan postupak konsultacija koji uključuje kvalifikovane stručnjake iz područja nauke i medicine iz cijelog svijeta.

Saopšteno je da taj postupak omogućava sticanje uvida u naučna istraživanja i utvrđivanje najnovijih trendova dopinga kako bi se osiguralo da se svaka nova ili postojeća supstanca ili metoda koja ispunjava kriterijume za dodavanje na spisak uzme u obzir radi zaštite zdravlja sportista i integriteta čistog sporta u cijelom svijetu.

Direktorica Komisije za antidoping dr Olivera Prodanović kazala je da spisak zabranjenih sredstava za 2024. godinu važan i neophodan za očuvanje zdravlja xrnogorskih sportista i integriteta čistog sporta.

"Pozivamo sve sportiste i njihove prateće timove da pažljivo prouče novi spisak i redovno prate ažuriranja, kako bi osigurali potpunu usklađenost sa antidoping pravilima i standardima", kazala je Prodanović.

Spisak kao i prateća dokumenta – objašnjenja i monitoring program objavljeni su na web stranici Komisije za antidoping https://anti-doping.me/dokumenta/.

Bonus video: