Krici su parali Tofanu, teški padovi najbolje skijašice pa aktuelne olimpijske pobjednice

Spust u Kortini prekinut je na 20 minuta a povrijeđene Mikaela Šifrin i Korin Zuter su helikopterima transpotovane do najbliže blnice

5716 pregleda 0 komentar(a)
Šifrin je stisla zube i uz pomoć štapova došla do helikoptera, Foto: Reuters
Šifrin je stisla zube i uz pomoć štapova došla do helikoptera, Foto: Reuters

Najtrofejnija skijašica svih vremena, Amerikanka Mikaela Šifrin helikopterom je prevezena u bolnicu nakon teškog pada u spustu Kortine d'Ampeco. Ona je izletjela nakon 20 sekundi sputa na Tofana Šašu, i to na najopasnijem zavoju.

Kako javlja Delo.si,čuli su se krici ali je 28-godišnaj ikona skijanja uspjela da se štapovima pomogne i dođe do mjesta gdje je sletio helikpter i transportovana je u bolnicu sa vidno savijenom lijevom nogom.

Pobjedncia rekordnih 95. trka za Svjetski kup je prošla sa istegnućem medijalnog ligamenta.

Nakon nje, na istom zavoju pala je sjajna Italijanka Federika Brinjone, ali je odmah stavila do znanja da je sa njom sve u redu, ali nije sa olimpijskom pobjednicom, Švajcarkinjom Korin Zuter, koja je napravila grešku na istom zavoju i ona je helikopterom prebačena u bolnicu.

Samo nekoliko dana ranije u Vengenu je pao i vjerenik od Šifrin, Norvežanin Aleksandar Kilde, za kojeg je sezona završena zbog isčašenja ramena i posjekotine. Prije desetak dana tešku povredu zadobila je i sjajna Slovakinja Petra Vlhova.

U Kortini je na kraju slavila austrijska skijašica Štefani Fenir, rezultatom 1:33,06 i ostvarila je drugu pobjedu u karijeri u Svjetskom kupu. Drugo mjesto zauzela je Švajcarkinja Lara Gut-Behrami sa 0,39 sekundi zaostatka.

Začuđujuće, ali čak tri skijašice zauzele su treće mjesto sa zaostatkom 0,71 sekundu za pobjednicom - Kanađanka Valeri Grenije, Austrijanka Kristina Ager i Italijanka Sofija Gođa.

Trka je zbog padova bila prekinuta više od 20 minuta, a u generalnom poretku spusta prva je Gođa sa 290 bodova, ispred Fenir koja ima 216 i Gut-Behrami sa 164.

U ukupnom plasmanu Svjetskog kupa Šifrin ima 1.209 bodova, druga je Gut-Behrami sa 869, a treća je Petra Vlhova iz Slovačke sa 802. Fenir je 13. sa 302 boda.

Takmičenja u Kortini nastavljaju se za vikend, u subotu je drugi spust, a u nedjelju superveleslalom.

Bonus video: