Spektakl milenijuma u Rijadu - svijet će nakon četvrt vijeka imati apsolutnog bokserskog šampiona

Prvi put od 1999. godine i Lenoksa Luisa, naslov apsolutnog bokserskog prvaka zaslužiće 17. februara, Tajson Fjuri ili Aleksandar Usik

8411 pregleda 4 komentar(a)
Fjuri će do 17. februara biti u posjedu pojasa legendarnog Mohameda Alija, Foto: REUTERS
Fjuri će do 17. februara biti u posjedu pojasa legendarnog Mohameda Alija, Foto: REUTERS

Na "Kingdom areni" u Rijadu će svijet 17. februara, dobitio apsolutnog bokserskog prvaka. Vlasnik najprestižnijeg WBC pojasa teške kategorije, Britanac Tajson Fjuri boksovaće protiv Ukrajinca Aleksandra Usika, vlasnika tri preostala prestižna pojasa - IBF, WBA i WBO.

Posljednji koji je bio nesumnjivo najbolji bokser svijeta je Britanac Lenoks Luis, pobjedom nad Amerikancem Ivanderom Holifildom 1999. godine.

Dakle, Usik i Fjuri boksoacvće najveći meč u četvrt vijeka i to nakon dugih pregovora. Usik se posljednji put borio u avgustu, kada je tehničkim nokautom pobijedio Danijela Dubou.

Fjuri je pobijedio MMA borca Frensisa Nganua sudijskim pregalsavanjem u oktobru. Tada je Britanac pao u trećoj rundi, ali je uspio da se podigne i vrati u meč. Ipak, zbog nokdauna dobio je prostora da odgodi susret sa Ukrajincem i podigne formu.

A "Kingdom arena" u Saudijskoj Arabiji postaje boskerski centar, kojim su se decenijama smatrali "Medison skver garden" u Njujorku ili "MGM arena" u Las Vegasu.

U "Kingdom areni" je Fjuri boksovao sa Nganuom, u istoj su u jednom spektaklu potom boksovali Dmitrij Bivol, Entoni Džošua i Dontej Vajler.

No, 17. februara će biti još veći spektakl, tačnije najveći za 25 godina a prije glavne borbe za apsolutnog šampiona, koja bi trebalo da počne u 20 sati po našem vremenu, biće makar još dva sepektakularna boja.

Sergej Kovaljev će boksovati protiv Robina Safara a u ring će i neporaženi Uzbekistanac, Bahodir Džalolov, koji je dobio svih 14 prethodnih mečeva.

Bonus video: