Udružuju se Hamilton i Ferari: Dva velikana prijete Maksu

Prelazak Britanca u Skuderiju naredne godine znači samo jedno - pokušaj legendarnog Britanca i italijanskog giganta da pomjere s trona dominantnog Ferstapena

3880 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ono što je Ferari svim silama pokušao da uradi prošle godine uspjelo mu je u periodu kada je izgledalo da je Mercedes pronašao način da sačuva Luisa Hamiltona.

Godine dominacije Maksa Ferstapena i Red Bula su, ipak, zasmetale rođenom šampionu, pa je sedmostruki prvak svijeta u Formuli 1 odlučio da nešto promijeni - kako sa Mercedesom to nije moguće i kako je jasno da tim ne može da parira, znao je da je onda jedini način da promijeni sredinu.

Još desetak mjeseci i to je to, Luis će u Mercedesu završiti 2024. godinu, a onda će sjesti u bolid Skuderije s kojom želi da Ferstapena pomjeri s trona...

Hamilton je 2023, u jeku spekulacija da ima dogovor s Ferarijem, produžio ugovor na dvije godine, ali sa klauzulom koja mu je omogućavala da se pita - imao je opciju da na kraju 2024. napusti tim, a od preksinoć je jasno i da će to uraditi. Tako su Mercedes i Ferari u samo nekoliko minuta u četvrtak veče objavili rastanak, odnosno početak saradnje sa momkom iz Stivenedža.

Finansijski detalji nisu poznati, Ferari je objavio samo da je u pitanju “višegodišnja saradnja”, a pojedini svjetski mediji navode da je ključni razlog odlaska Hamiltona iz Mercedesa taj što je tim napušta Loik Sera, šef odjeljenja za performanse bolida, koji ide 2025. upravo u redove italijanskog giganta.

Sera je, kako se vjeruje, došao u sukob sa ljudima iz Mercedesa na čelu sa šefom Majkom Eliotom, jer nije bio zadovoljan kako napreduju planirani projekti.

- Prošle godine sam rekao da postoje problemi sa bolidom. Vozio sam ih toliko kroz karijeru da znam šta im treba ili šta im ne treba - rekao je Hamilton u toku prošle sezone.

Luis Hamilton
foto: Graphic News

U Mercedesu su bili iznenađeni odlukom Hamiltona da ode iz tima.

- Da li sam iznenađen? Iznenađenje je bilo kada sam čuo glasine nekoliko dana ranije, ali sam želio da sačekam doručak koji smo planirali za srijedu. Luis je tada objavio vijest. Ne znam da li je tajming za ovako nešto bio dobar, ali poštujemo Luisovu odluku i želju da potraži još jednu šansu da dođe do titule - rekao je Mercedesov direktor Toto Volf.

Luisova era u Mercedesu se završava u decembru (tada je posljednja trka sezone koja počinje 2. marta), a kakva ga situacija čeka u Ferariju? Izvjesno je da ostaje Šarl Lekler, koji je nedavno produžio ugovor, kao i da će Britanac u Skuderiji naslijediti Karlosa Sainsa.

Ako Hamilton ove godine ne iznenadi Ferstapena u bolidu Mercedesa, onda će sa Ferarijem juriti osmu titulu, koja bi ga učinila najtrofejnijim vozačem u istoriji Formule 1.

Na sedam pehara je ostao Mihael Šumaher, koji je od toga pet osvojio u crvenom bolidu (dvije ima sa Benetonom 1994. i 1995. godine). Pilot Ferarija nije bio prvak svijeta još od 2007. i Kimija Raikonena koji je za bod bio ispred Hamiltona i Fernanda Alonsa.

Bonus video: