Aspajer dom - čudo arhitekture: Vaterpolo na biciklističkom velodromu, plivanje na terenu za mali fudbal

Stara dvije decenije višenamjenska dvorana u Dohi i dalje izgleda jednako futuristički, a ovog februara je domaćin i vaterpolistima Crne Gore

3213 pregleda 0 komentar(a)
Aspajer dom, Foto: worldaquatics-doha2024
Aspajer dom, Foto: worldaquatics-doha2024

Čovjek koji je Parizu podario čuveni fudbalski hram "Park prinčeva", a Montrealu Olimpijski stadion, jedno od čuda arhitekture donio je u carstvo pustinje - Aspajer dom, mjesto koje je ovih dana centar vodenih sportova.

Njegovo ime je Rože Tajiber, a Aspajer dom je sagradio 2005. u Al Rajanu, predgrađu Dohe, tada za potrebe Azijskih igara.

Dvije decenije kasnije ova višenamjenska arena, koja istovremeno može da bude domaćin za 13 sportova, izgleda jednako futuristički.

Aspajer dom se zapravo nalazi u Aspajer zoni, poznatijoj kao Doha sports siti (na 250 hektara), pa i to dovoljnio govori da je na tom mjestu sve u znaku sporta i posvećeno sportu.

Poslije Azijskih igara (2006), ovo zdanje bilo je domaćin i Svjetskog dvoranskog prvenstva u atletici (2010), šampionata planete u gimnastici (2018), za tri godine stiže i Mundobasket, a ovaj februar je rezervisan za vodene sportove.

Crnogorski vaterpolisti već na startu Svjetskog prvenstva protiv Sjedinjinih Američkih Država osjetili su atmosferu bazena namijenjenog za ovaj sport.

Inače, radi se o privremenom bazenu postavljenom na biciklističkom velodromu.

U sklopu Aspajer doma nalazi se i dvorana za mali fudbal po stanndardima Fife, a ona će od 11. feburara biti mjesto na kojem će se u još jednom privremeno postavljenom bazenu nadmetati najbolji plivači svijeta.

Ipak, u Aspajer zoni nisu svi bazeni privremeni, već se u tom dijelu Dohe nalazi i "Hamad akvatik centar", ogromni kompleks na tri sprata sa dva bazena za skokove u vodu i dva olimpijska bazena. Na njemu će se ovog februara održati takmičenja u ronjenju.

U Aspajer zoni se nalazi i istoimena Akademija za talentovane sportiste Katara, kao i "Kalifa stadion" koji je prije nešto više od godinu bio domaćin fudbalskog Mundijala.

Bonus video: