OK Ukrajine: Pojedini ruski olimpijci podržavaju agresiju te zemlje, trebalo bi im zabraniti učešće u Parizu

U pismu je dostavljeno ono za šta Ukrajina vjeruje da je dokaz da su ti sportisti prisustvovali mitinzima, učestvovali u takmičenjima organizovanim da podrže Rusiju i dijelili objave na društvenim mrežama kojima podržavaju rat u Ukrajini

2470 pregleda 8 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Olimpijski komitet Ukrajine saopštio je danas da bi nekim sportistima trebalo zabraniti učešće na predstojećim Olimpijskim igrama u Parizu jer "podržavaju rusku agresiju".

Prema odluci Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) ruski i bjeloruski sportisti koji se plasiraju na Igre mogu da se takmiče kao neutralni bez državnih simbola, zastave i himne.

U pismu Olimpijskog komiteta Ukrajine poslatom MOK, navodi se da nekoliko ruskih sportista "podržava ili opravdava agresiju na Ukrajinu".

U pismu je dostavljeno ono za šta Ukrajina vjeruje da je dokaz da su ti sportisti prisustvovali mitinzima, učestvovali u takmičenjima organizovanim da podrže Rusiju i dijelili objave na društvenim mrežama kojima podržavaju rat u Ukrajini.

Ruski i bjeloruski sportisti moraju da ispunjavaju stroge uslove kako bi učestvovali na Igrama, među kojima i da nisu povezani sa ruskim bezbjednosnim snagama i da nisu podržavali rat.

Predsednik Olimpijskog komiteta Ukrajine Vadim Gucajt rekao je da je zabrinut da se broj sportista koji krše te uslove "značajno povećao", otkako su prošle godine počele olimpijske kvalifikacije.

Ukrajinski komitet saopštio je da su se neki od tih sportista već kvalifikovali na Igre i tražio je od MOK da obrati posebnu pažnju na njihovu"direktnu ili indirektnu" podršku ratu.

Olimpijske igre održaće se od 26. jula do 11. avgusta u Parizu.

Bonus video: