Četiri igrača maksimalna nakon trećeg kola

Prvenstvo Crne Gore u šahu

2961 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ŠSCG
Foto: ŠSCG

Nakon trećeg kola 76. Prvenstva Crne Gore u šahu na čelu tabele su se izdvojila četiri igrača koja su zadržala maksimalan učinak.

Prvi nosilac turnira, velemajstor Denis Kadrić, savladao je fide majstora Nemanju Vukčevića u zanimljivoj partiji.

Vukčević se odlučio za filidorovu odbranu, viđeno je poziciono nadmudrivanje u kome je Kadrić bio spretniji, osvojio pješaka, a zatim znalački realizovao prednost.

Nikola Đukić, desetostruki šampion, bio je bolji od fide majstora Armina Mušovića iskoristivši Musovićeve neopreznosti u završnici.

Igrana je karo-kan odbrana, a Mušović je dugo odolijevao, međutim čini se da je u raspletu trebao uzeti pješaka na h2, umjesto na d3, zadržavajući jednakost u partiji.

Andrej Šuković je u uzbudljivoj partiji sjajno tretirao sicilijansku odbranu protiv Sava Vujovića, žrtvovao kvalitet, nakon čega je sjajnom koordinacijom svojih figura ispleo matnu mrežu oko Vujovićevog kralja, zadržavši maksimalan učinak.

Artem Smirnov se pobjedom protiv Jovana Milovića pridružio: Kadriću, Đukiću i Šukoviću na čelu tabele. U taktičkoj poziciji, Milović je propustio remi nastavak, pa je dospio u nezavidan položaj, što je Smirnov realizovao.

U prvom velemajstorskom derbiju na turniru, Nebojša Nikčević i Luka Drašković su podijelili poen, nakon originalne igre u otvaranju, pa se nalaze na pola poena iza vodeće četvorke. Identičan skor ima i Nikita Petrov koji je savladao Peka Đurovića, crnim figurama u varijanti maršalovog napada u španskoj partiji.

Dueli Milana Draška i Stjepana Krstonijevića, odnosno Vuka Miletića i Andreja Skvorcova su okončani remijima, pa pomenuti igrači imaju po 2 poena. Dva poena imaju i Bogdan Podlesnik, Aleksandra Žerebecova i Milo Pobor koji su ostvarili pobjede u današnjim duelima.

Remije su upisali legendarni velemajstor Božidar Ivanović, intermajstori Blažo Kalezić i Predrag Nikač, pa se nalaze u grupi igrača sa 1,5 poenom.

Sjutra je na programu četvrto kolo u kome se izdvajaju dueli: Smirnov - Kadrić, Šuković - Đukić, Petrović - Nikčević, Drašković - Draško...

Partije počinju od 16:30, a mogu se pratiti preko sajta saveza, a ljubitelji šaha mogu da uživaju i u prenosu preko servisa YouTube i kanala Mne sport televizije.

Prvenstvo se igra u Diplomatskoj kuli Capital Plaza centra, pokrovitelj je Ministarstvo sporta i mladih, dok je zlatni sponzor kompanija Kodio.

Bonus video: