Đukić i Petrov na čelu tabele, duplo kolo u nedjelju

Odigrana peta runda 76. Prvenstva Crne Gore u šahu

4361 pregleda 0 komentar(a)
Foto: ŠSCG
Foto: ŠSCG

Peto kolo 76. Prvenstva Crne Gore donijelo je izuzetno zanimljive partije i uzbudljive borbe, a nedjelju koja donosi duplo kolo - šesto i sedmo, na čelu tabele dočekuju Nikola Đukić i Nikita Petrov.

Nikola Đukić, desetostruki šampion Crne Gore, savladao je Artema Smirnova, postepeno pojačavajući za nijansu bolju poziciju, koju je stekao nakon otvaranja, gdje je igrana sicilijanska odbrana. Đukić je važnom potvrdom potvrdio svoju kandidaturu za 11. titulu.

Nikita Petrov ostvario je važnu pobjedu crnim figurama protiv Andreja Šukovića. Igrana je varijanta izmjene slovenske odbrane, a Petrov se opredijelio za varijantu sa postavom iz “kamenog zida” holandske odbrane. Osvojio je pješaka na b2, a zatim u taktičkom nadmudrivanju bio vještiji i nanio prvi poraz Šukoviću.

U šestom kolu, sastaju se vodeći Petrov i Đukić, a bijele figure imaće Petrov.

U duelu na prvom stolu, između vodećih do ovog kola, reprezentativnaca i velemajstora Denisa Kadrića i Luke Draškovića, viđena je sadržajna borba. Kadrić je žrtvovao topa za skakača i dva pješaka, a nakon obostrano korektne igre protivnici su se saglasili na remi.

Vrhu tabele su se priključili i legendarni velemajstor Božidar Ivanović koji je nadigrao omladinskog prvaka Vuka Miletića u sicilijanskoj odbrani, te njegov kolega po tituli Nebojša Nikčević koji je savladao Stjepana Krstonijevića.

Priključak za vrhom su zadržali i Veljko Dragnić koji je crnim figurama slavio protiv Dina Grbovića i Aleksandar Tomić koji je, takođe crnima, slavio u duelu sa Savom Vujovićem. Oni se nalaze u grupi igrača sa 3,5 poena, baš kao i Andrej Skvorcov i Nemanja Vukčević koji su remizirali u međusobnoj, zanimljivoj partiji, te Aleksandra Žerebecova koja je uspjela bijelim figurama da savlada Predraga Nikača.

U nedjelju su na programu šesto i sedmo kolo, a u šestom koje je na programu u 9:30 sati, sastaju se: Petrov - Đukić, Tomić - Kadrić, Drašković - Ivanović, Smirnov - Skvorcov, Draganić - Šuković, Vukčević - Nikčević, Vujošević - Žerebecova.

Tabela: 1-2. Petrov, Đukić 4,5, 3-4. Kadrić, Drašković 4, 5-13. Smirnov, Šuković, Nikčević, Skvorcov, Vukčević, Tomić, Draganić, Žerebecova, Ivanović 3,5…

Pokrovitelj prvenstva je Ministarstvo sporta i mladih, zlatni sponzor kompanija Kodio. Uzbudljivu završnicu, ljubitelji šaha mogu pratiti preko kanala Mne sport televizije i servisa YouTube.

Bonus video: